BIH OPTUŽILA TROJICU ZBOG ŠIRENJA ČETNIČKE IDEOLOGIJE: / 'Bit će, opet, pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina'

10.12.2020.
11:33
Armin Durgut/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Protiv trojice pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje u toj zemlji, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta ovog tužiteljstva u Sarajevu. Optuženi su Dušan Sladojević (63) iz Ključa, Slavko Aleksić (64) iz Bileće te Risto Lečić (57) iz Trebinja.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su sudjelujući na okupljanju koje je u ožujku 2019. kod Višegrada organizirao "Ravnogorski pokret Republike Srpske" veličali četnički pokret te prijetili pripadnicima drugih naroda i pozivali na nasilje. Njihove prijetnje posebice su bile usmjerene prema Bošnjacima koji žive na području Višegrada. Na društvenim mrežama i danas je dostupna snimka na kojoj optuženi Lečić uz gusle izgovara: "Bit će, opet, pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

Izazvali strah i uznemirenost stanovništva

U optužnici je navedeno kako su Lečić i druga dvojica optuženih svojim postupcima izazvali strah i uznemirenost stanovništva na području BiH, a posebice povratnika u Višegrad i okolna mjesta. Stoga ih se tereti da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, opisano u članku 145. Kaznenog zakona BiH. Pripadnici četničkog pokreta iz RS, Srbije i Crne Gore tijekom gotovo svih poratnih godina okupljaju se u Višegradu i okolici kako bi tamo slavili Dražu Mihailovića, suradnika nacista i ratnog zločinca odgovornog, uz ostalo, za masakr baš nad višegradskim muslimanima 1943. godine.

Optuženi Slavko Aleksić je tijekom posljednjeg rata u BiH zapovijedao paravojnim postrojbama koje su sudjelovale u opsadi Sarajeva te je dobio titulu četničkog vojvode.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali