Play ponuda

AVIOKOMPANIJA POZIVA OBITELJI DA PREDAJU UZORKE DNK-a: / Identifikacija žrtava tragedije u Etiopiji mogla bi trajati šest mjeseci

Image
Foto: AFP

U padu zrakoplova u nedjelju poginulo je 157 osoba 35 državljanstava, a riječ je o drugoj takvoj nesreći u manje od pet mjeseci modela Boeing 737 MAX 8

16.3.2019.
18:53
AFP
Play ponuda

Identifikacija posmrtnih ostataka 157 žrtava poginulih pri padu zrakoplova Boeing 737 MAX 8 u nedjelju u Etiopiji mogla bi trajati 6 mjeseci, objavila je zrakoplovna kompanija Ethiopian Airlines u dokumentu kojim poziva obitelji da predaju svoje uzorke DNK-a.

Rezultati analize DNK bit će objavljeni oko 5 do 6 mjeseci nakon uzimanja uzoraka, navela je kompanija u dokumentu poslanom obiteljima žrtava. Tijekom identifikacije će se DNK ostataka žrtava prikupljenih na mjestu nesreće, oko 60 km istočno od Addis Abebe usporediti s uzorcima DNK koje predaju obitelji.

Obitelji mogu predati DNK uzorke u Addis Abebi ili bilo kojem uredu Ethiopian Airlinesa, stoji u dokumentu i navodi se da će osobni predmeti pronađeni na mjestu nesreće biti predani obiteljima za oko 2 mjeseca.

Osoba koja je poslala taj dokument agenciji France presse navela je da je njezin rođak židovske vjeroispovjesti i da se pogreb ne može obaviti bez ostataka. Rok od 6 mjeseci obitelji teško mogu prihvatiti, kazao je taj izvor. U padu zrakoplova u nedjelju poginulo je 157 osoba 35 državljanstava, a riječ je o drugoj takvoj nesreći u manje od pet mjeseci modela Boeing 737 MAX 8. Ovaj su tjedna zbog toga brojne zemlje prizemljile taj model, a među njima i Sjedinjene Države koje ga proizvode.

U sličnim okolnostima zrakoplov istog tipa indonezijske kompanije Lion Air pao je u more u listopadu pokraj Indonezije kada je poginulo 189 osoba. Crne kutije Ethiopian Airlinesa poslane su u Francusku gdje će ih analizirati francuski Ured za istrage i analize (BEA).

I etiopska ministrica prijevoza Dagmawit Moges je rekla da će istraga o uzrocima pada tog zrakoplova dugo potrajati. "Istraga zahtijeva preciznu analizu i znatno vrijeme za donošenje konkretnih zaključaka", rekla je ministrica na konferenciji za novinare u Addis Abebi.

Play ponuda
Play ponuda