AUSTRIJSKA VLADA KREĆE U BORBU PROTIV ANTISEMITIZMA: / 'Ono što je jučer bilo na Facebooku, danas je u stvarnosti'

U Austriji je posljednjih godina zabilježen nagli porast broja kaznenih djela s antisemitskom pozadinom

21.1.2021.
17:12
Profimedia, AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Austrijska vlada je u četvrtak predstavila nacionalnu strategiju borbe protiv antisemitizma, ističući da ono "što je jučer bilo na Facebooku, danas se događa u stvarnosti".

"Austrija mora preuzeti odgovornost u borbi protiv antisemitizma bez obzira na to s koje strane političkog spektra on dolazio", rekla je ministrica za EU pitanja Karoline Edstadtler prilikom predstavljanja strategije u Beču.

Strategija počiva na šest stupova

Potkancelar Werner Kogler je rekao kako strategija mora djelovati na svim društvenim razinama kao i putovima komunikacije.

"Ono što je jučer bilo na Facebooku, danas se događa i u stvarnosti", rekla je ministrica.

Kako je objasnila ministrica Edstadtler, strategija počiva ne šest stupova: edukacijskim ponudama, pojačanom osiguranju židovskih objekata, osiguravanju efektivnih metoda kaznenog progona, pojačanoj edukaciji u sklopu procesa integracije stranaca, izgradnji paneuropskog dokumentacijskog centra uz pojačanu razmjenu podataka te na kraju pojačanom uključenju civilnog društva u proces borbe protiv antisemitizma.

'Antisemitski ispadi su raznoliki'

U Austriji je posljednjih godina zabilježen nagli porast broja kaznenih djela s antisemitskom pozadinom. "Godine 2019. ja zabilježeno 500 takvih djela. To je dvostruko više nego prije pet godina", rekla je Edtstadler.

Ministrica za EU pitanja je upozorila na to da se prosvjedi protiv mjera vlade u borbi protiv pandemije sve češće koriste kao platforme za širenje antisemitskih ideja. Predsjednik Izraelitske kulturne zajednice Beča, Oskar Deutsch rekao je prilikom predstavljanja strategija kako se u vremenima previranja Židovi prvi nalaze na udaru.

"Antisemitski ispadi su raznoliki: od crtana kukastih križeva na sinagoge, preko uzvikivanja antisemitskih parola na prosvjedima građana arapskog porijekla pa sve do fizičkih napada na pripadnike židovske zajednice", rekao je Deutsch.

Austrija, kao i ostale zemlje koje su u jeku izbjegličkog vala primile mnoge građane arapskog porijekla, bori se s naraslim antisemitizmom kojeg sa sobom donose arapski doseljenici s Bliskog istoka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali