Četvorici astronauta na svemirskoj letjelici SpaceX Crew Dragon rečeno je da bi mogli biti na putanji sudara s "nepoznatim" objektom prije pristajanja na Međunarodnoj svemirskoj postaji, otkrila je NASA. Reciklirana kapsula SpaceX u kojoj su bila četiri astronauta stigla je u svemirsku postaju u subotu, dan nakon lansiranja iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy, piše Daily Mail.

Kapsula Dragon autonomno je pristala u orbitirajuću bazu više od 260 milja iznad Indijskog oceana. Vrata su se otvorila nekoliko sati kasnije, ujedinivši svih 11 svemirskih putnika. No, četvorici astronauta u recikliranoj kapsuli rečeno je prije toga da se pripreme za sudar s neidentificiranim objektom, samo sedam sati nakon lansiranja.

Glasnogovornik NASA-e Kelly Humphries za Futurism je rekao: "Predmet koji se prati klasificiran je kao 'nepoznat'." Prema Humphriesu, nije bilo vremena da astronauti izvedu manevar kako bi izbjegli objekt. Stoga je SpaceX rekao astronautima da u slučaju sudara obuku zaštitna odijela.

"Mogućnost sudara toliko se približila vremenu najbližeg pristupa da nije bilo vremena za izračunavanje i sigurno provođenje manevara za izbjegavanje, pa je SpaceX-ov tim odabrao da posada radi opreza obuče zaštitna odijela", rekao je Humphries.

Ipak nije bilo stvarne opasnosti

Američko svemirsko zapovjedništvo izjavilo je da je Pentagon rekao NASA-i o mogućem sudaru u petak oko 13:30 sati, oko sedam sati nakon početnog lansiranja. "Nakon daljnje analize, 18. eskadrila svemirske kontrole brzo je utvrdila da nema prijetnje konjunkcije, da su svi na brodu sigurni i da svemirska letjelica nije bila u opasnosti", rekla je glasnogovornica američkog svemirskog zapovjedništva Erin Dick.

Humphries je rekao da je neidentificirani objekt bio udaljen 45 kilometara od svemirske letjelice u najbližoj točki, što je bilo dovoljno da zaprijeti sudarom. U konačnici, "nije bilo stvarne opasnosti za posadu ili svemirsku letjelicu", prema Humphriesu.

Novi posjetitelji svemirske postaje, predstavnici SAD-a, Francuske i Japana, sada će tamo provesti šest mjeseci i zamijenit će četvoricu astronauta koji će se u srijedu vratiti na Zemlju u vlastitoj kapsuli Dragon.