nije im neki izbor / Argentina bira predsjednika: U mandatu prvog kandidata buknula inflacija, drugi bi ukinuo središnju banku i uveo dolar

Image
Foto: Profimedia

Glasanje je obvezno u Argentini. Birališta se otvaraju u 8 ujutro po mjesnom vremenu, a zatvaraju u 18 sati

19.11.2023.
9:34
Profimedia
VOYO logo

 Oko 35,8 milijuna Argentinaca u nedjelju odlučuje na biralištima hoće li im zemlju iz duboke gospodarske krize pokušati izvesti centrist Sergio Massa ili ultraliberal Javier Milei.

U raljama najteže gospodarske krize u više desetljeća, pred Argentincima je u nedjelju nemoguć izbor između dvojice vodećih kandidata koji su se probili u drugi krug pošto 22. listopada nijedan kandidat nije osvojio potrebnih 45 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zadnjim anketama, gotovo su izjednačeni ministar gospodarstva Sergio Massa, kandidat vladajuće peronističke stranke u čijem je mandatu inflacija postala troznamenkasta, a siromaštvo buknulo, te libertarijanac i politički autsajder Javier Milei.

Glasanje je obvezno u Argentini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birališta se otvaraju u 8 sati ujutro po mjesnom vremenu, a zatvaraju u 18.

Prvi rezultati očekuju se u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNATO? /

U Argentini izlaze na izbore, ali ne znaju za koga glasati: 'Moramo birati manje zlo...'

Image
POZNATO? /

U Argentini izlaze na izbore, ali ne znaju za koga glasati: 'Moramo birati manje zlo...'

Samoproglašeni anarhokapitalist Milei obećava biračima radikalni zaokret: želi ukinuti središnju banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

"Nitko tako ekstreman u gospodarskim pitanjima nije bio izabran da vodi bilo koju južnoameričku zemlju", rekao je ekonomist Mark Weisbrot iz američkog instituta Centra za ekonomska i politička istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radikalni program kakav Milei predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji u u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo. 

Massa svojim izbornim programom nudi sadašnju politiku velike državne intervencije u ekonomiju i veliku potrošnju na socijalne programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Bliže se izbori, stižu povišice. Marijanu će plaća u studenom biti veća za 60 eura: 'Nije loše, ali ni dovoljno'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo