Play ponuda

ARAPSKI KLANOVI KRADU NEPROCJENJIVE UMJETNINE PO NJEMAČKOJ: / Uhitili trojicu, sumnjiče ih za krađu Saskog bijelog dijamanta

Image
Foto: Profimedia

Berlinska policija provodi opsežnu akciju kojom nastoji razbiti plačkaški klan odgovoran za prošlogodišnju pljačku neprocjenjivih umjetnina iz muzeja u Dresdenu

17.11.2020.
13:26
Profimedia
Play ponuda

Policija u Berlinu od utorka ujutro provodi akciju povezanu s pljačkom umjetnina iz jednog dresdenskog muzeja prije godinu dana, a uhićene su tri osobe koje se povezuju s arapskim kriminalnim klanovima. Kako je priopćilo državno odvjetništvo u Dresdenu, koje vodi istragu, tijekom akcije su uhićene tri osobe koje se sumnjiče da su prije godinu dana iz dresdenskog muzeja Gruenes Gewoelbe (Zeleni svod), u kojem se čuvaju umjetnički predmeti i nakit iz zbirke saskog plemstva, ukrali predmete "neprocjenjive vrijednosti“, pri čemu se uglavnom radi o nakitu.

Ukraden neprocjenjiv dijamant

Tada je ukraden i svjetski poznati dijamant "Saski bijeli“, koji se nekada nalazio u posjedu saske plemićke dinastije Wettinaca. U policijskoj akciji, koja bi trebala trajati čitav dan, sudjeluje preko 1.600 policajaca iz čitave Njemačke. Osumnjičeni se, prema odvjetništvu, povezuju s arapskim kriminalnim klanovima koji iz berlinske četvrti Neukoelln djeluju po čitavoj Njemačkoj.

Senator za unutarnje poslove Berlina Andreas Geisel također je potvrdio povezanost osumnjičenih s arapskim klanovima. "Ovo je još jedan signal u smjeru kriminalnih organizacija da se nitko ne može postaviti iznad države i njezinih pravila“, rekao je Geisel.

Arapski klanovi kradu umjetnine

Berlinskim arapskim kriminalnim klanovima se pripisuje i spektakularna pljačka umjetnina u kojoj je prije tri godine iz berlinskog Bode muzeja ukraden zlatnik težak 100 kilograma. Početkom godine zbog ove pljačke su na dugogodišnje zatvorske kazne osuđena dva pripadnika jednog arapskog klana, ali zlatnik nikada nije pronađen. Kriminalne skupine arapskog porijekla posljednjih se godina nalaze u središtu pozornosti njemačke javnosti. Radi se uglavnom o obiteljima koje su krajem sedamdesetih kao izbjeglice tijekom građanskog rata u Libanonu došle u Njemačku i ovdje diljem zemlje stvorile kriminalnu mrežu.

Play ponuda
Play ponuda