APOKALIPTIČNI PRIZORI NAKON MONSTRUOZNOG HAGIBISA: / Najmanje 40 poginulih, mnogi su nestali, masovne poplave i odroni...

Najmanje 40 osoba je poginulo nakon jednog od najsnažnijih tajfuna posljednjih desetljeća u Japanu

14.10.2019.
9:21
Profimedia

Operacije potrage i spašavanja u Japanu otežane su danas zbog masovnih poplava i odrona nakon jednog od najsnažnijih tajfuna posljednjih desetljeća, prenose agencije. Tajfun Hagibis pogodio je tijekom vikenda središnje dijelove najvećeg japanskog otoka Honshua, uključujući i područje glavnoga grada Tokija. Najmanje 40 osoba je poginulo, 16 ih se smatra nestalima, a ozlijeđenih je najmanje 189, objavio je javni servis NHK.

"Šteta je napravljena na širokom području, a više od 30.000 ljudi moraju biti pripravni na evakuaciju. Zadatak nam je pažljivo pružiti podršku pogođenima", rekao je premijer Shinzo Abe na izvanrednom sastanku ministara.

Otežano spašavanje

Operacije spašavanja su otežane jer je 21 rijeka probila svoj nasip, preko 140 ih je poplavilo kopno, a zbog odrona su zatvorene ceste. U operacijama potrage i spašavanja u ponedjeljak sudjeluje preko 110.000 policajaca, vatrogasaca, vojnika i pripadnika obalne straže te 100 helikoptera, rekao je glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga.

"Očekuje se još kiše u pogođenim područjima. Vodostaji rijeka su visoki, a tlo je u nekim područjima nestabilno", upozorio je Suga. U ponedjeljak rano ujutro je više od 92.000 domova ostalo bez električne energije, objavilo je ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

Spasioci slučajno ispustili ženu

U nedjelju su spasioci slučajno ispustili 77-godišnju ženu s visine od 40 metara dok su je prebacivali iz poplavljenog područja u helikopter u sjeverozapadnom Iwakiju. Umrla je kasnije u bolnici.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali