ANGELA MERKEL I DRAGHI CIJEPIT ĆE SE ASTRAZENECOM; Njemačka kancelarka: / 'Pričekat ću svoj red, ali ću to svakako učiniti'

Moto je: cijepiti, cijepiti, cijepiti!", istaknula je nakon sastanka s čelnicima pokrajinskih vlada kancelarka koja je na meti kritike zbog sporosti kampanje cijepljenja u Njemačkoj

19.3.2021.
22:14

Njemačka kancelarka Angela Merkel i talijanski premijer Mario Draghi rekli su u petak da se namjeravaju cijepiti AstraZenecinim cjepivom, pošto je EMA za njega u četvrtak dala pozitivnu ocjenu, ustvrdivši da je "sigurno i djelotvorno".

Angela Merkel je rekla da je spremna primiti AstraZenecino cjepivo, premda je njegova primjena obustavljena na nekoliko dana zbog ozbiljnih poremećaja zgrušavanja krvi kod nekih cijepljenih osoba, za što nema dokaza da je uzrokovano cjepivom.

"Da, cijepit ću se AstraZenecinim cjepivom", rekla je njemačka kancelarka na tiskovnoj konferenciji. "Pričekat ću svoj red, ali ću to svakako učiniti", istaknula je.

Petnaestak zemalja je obustavilo primjenu tog cjepiva zbog popratnih pojava, ali ga je Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak ocijenila "sigurnim i djelotvornim", u mišljenju koje se s nestrpljenjem iščekivalo, u prilikama nestašice cjepiva u Europi. Korist koja se povezuje s tim cjepivom veća je od rizika, istaknuo je WHO u petak.

"Moto je: cijepiti, cijepiti, cijepiti!", istaknula je nakon sastanka s čelnicima pokrajinskih vlada kancelarka koja je na meti kritike zbog sporosti kampanje cijepljenja u Njemačkoj.

Njemačka će naručiti i rusko cjepivo?

Angela Merkel je usto rekla da je spremna naručiti rusko cjepivo Sputnjik V za potrebe svoje zemlje, ako dobije odobrenje EU-a.

"Mislim da se u EU-u treba koristiti svakim cjepivom koje odobri Europska agencija za lijekove", rekla je, dodajući da u tom slučaju očekuje zajedničku narudžbu EU-a za sve zemlje bloka.

Ali "ako se to ne dogodi (...), Njemačka treba sama djelovati i to ćemo učiniti", dodala je.

Njemačka je prijavila više od 17.000 službeno potvrđenih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata, što je oko 5000 više nego prije tjedan dana. Stopa pojavnosti bila je u petak 95,6 (90 u četvrtak), što nije daleko od 100, kada se uvode nove restrikcije.

Angela Merkel i čelnici 16 saveznih pokrajina sastat će se u ponedjeljak kako bi odlučili o možebitnom novom zatvaranju pošto je zemlja početkom ožujka donekle popustila mjere.

Talijanski premijer: 'Nemam baš nikakvih predrasuda ni sumnje prema AstraZeneci'

I talijanski premijer Mario Draghi rekao je u petak da će se cijepiti AstraZenecom.

"Još se nisam naručio, ali osobe moje dobi imaju pravo na cjepivo i da, primit ću AstraZenecu, moj sin ju je primio prekjučer u Engleskoj, dakle nemam baš nikakvih predrasuda ni sumnje", rekao je pred novinarima u Rimu. Italija je, kao i Njemačka, Francuska i Španjolska, bila među zemljama koje su privremeno prekinule cijepljenje cijepivom AstraZenece. Cijepljenje tim cjepivom ponovno je počelo u petak.

Po Draghiju, privremeni prekid usporio je kampanju imunizacije "ali to usporavanje nije bilo tragično" jer je djelomično zamijenjeno drugim cjepivima. U Italiji je stanovništvo od kraja prosinca cijepljeno sa 7,5 milijuna doza, a dvije doze primilo je 2,3 milijuna ljudi. Vlada vjeruje da će cijepiti 80 posto od 60,3 milijuna Talijana do polovice rujna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali