'Amnesty International je donio pogrešnu odluku ... i ispričava se za negativne utjecaje koje je to imalo na Alekseja Navaljnog osobno te na aktiviste u Rusiji i diljem svijeta koji neumorno vode kampanju za njegovu slobodu'

Amnesty International (AI) ispričao se u petak zatvorenom kritičaru Kremlja, Alekseju Navaljnom jer mu je povukao status "zatvorenika savjesti" i rekao da će mu ga vratiti. AI je 24. veljače objavio da će Navaljnog prestati zvati zatvorenikom savjesti jer je u prošlosti iznosio komentare u kojima je bilo govora mržnje.

"Nakon pažljive procjene, AI je odlučio da će Alekseju Navaljnom vratiti status zatvorenika savjesti", priopćeno je u izjavi poslanoj Reutersu. Amnesty International je optužio rusku vladu i njezine pristaše da su iskoristili odluku od 24. veljače za daljnje kršenje prava Navaljnog, najglasnijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina. Ruski oporbeni političar (44) uhićen je u siječnju i osuđen na zatvor zbog kršenja uvjetne kazne koju je nazvao izmišljenom.

"Amnesty International je donio pogrešnu odluku ... i ispričava se za negativne utjecaje koje je to imalo na Alekseja Navaljnog osobno te na aktiviste u Rusiji i diljem svijeta koji neumorno vode kampanju za njegovu slobodu", dodaju.

Volkov: 'To razlikuje normalne ljude od Putina'

Leonid Volkov, bliski suradnik Navaljnog, napisao je na Twitteru da je "sposobnost prepoznavanja pogrešaka i kretanja naprijed najvažnija stvar koja razlikuje normalne ljude od Putina".

Navaljni je kritiziran zbog ranijih nacionalističkih izjava protiv ilegalne imigracije i zbog sudjelovanja na godišnjem nacionalističkom maršu prije nekoliko godina. AI je objavio da je preispitao svoj proces imenovanja ljudi "zatvorenicima savjesti" i da više neće uklanjati taj status samo zbog ranijeg ponašanja.

"Neke ranije Navaljnijeve izjave su za osudu i mi ih ni najmanje ne odobravamo ... potvrđivanjem Navaljnijevog statusa zatvorenika savjesti ne podržavamo njegov politički program, već ističemo hitnu potrebu za poštivanjem njegovih prava", dodao je AI.