Play ponuda

Amerikanci zabrinuti zbog mogućeg rata u Europi

shimmer fallback

'Zabrinut sam zbog mogućih nemira u Europi. Europska unija je pred velikim rizikom od sukoba', kaže Martin Dempsey, prvi čovjek američke vojske i savjetnik predsjednika Obame.

11.12.2011.
13:39
Play ponuda

Načelnik stožera američke vojske general Martin Dempsey izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti građanskih nemira uslijed širenja financijske krize u Europi. Kaže kako nije sasvim siguran da će zadnji potezi europskih čelnika biti dovoljni za održanje eurozone te strahuje da bi potencijalni raspad mogao imati posljedice i na Pentagon.

"Europa je pred velikom rizikom. Znam da su poduzete određene mjere kako bi se 17 članica eurozone bolje usuglasile u monetarnoj i fiskalnoj politici. Međutim, nije jasno, barem ne meni, da li će ih to "lijepilo" održati zajedno", rekao je general Dempsey a prenosi BBC.

Moguć angažmana SAD-a

Američki general je izrazio veliku zabrinutost zbog mogućeg vojnog angažmana SAD-a u tom eventualnom sukobu do kojeg bi mogao dovesti raspad eurozone.

Američka vojska ima više od 80.000 vojnika i 20.000 civila U Europi od kojih su mnogi stacionirani u Njemačkoj, gdje su još od Drugog svjetskog rata", podsjetio je američki general.

Podsjetimo, na summitu koji se u petak održao u Bruxellesu jedino je britanski premijer David Cameron, od svih čelnika 27 zemalja EU, odbio prihvatiti sporazum kojeg su zacrtali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a kojim se uvodi stroža financijska disciplina među članicama i stvara temelj za fiskalnu uniju. Cameron je svoje povijesno "ne" izgovorio jer, kako je rekao, sporazum ograničava britanski fiskalni suverenitet i ne ide u prilog Velikoj Britaniji.

Iako je javno podržao Davida Camerona i rekao da je koalicija jedinstvena, njegov zamjenik Nick Clegg, misli kako će zbog ovoga Britanci postati izolirani u Europi

Zamjenik britanskog premijera ljut je zbog odluke Camerona koji je stavio veto na europski ugovor i misli da će zbog toga ostati izolirani u Europi.

Clegg je inače javno podržao šefa i rekao da su postavili razumljive zahtjeve na summitu te da su jedinstveni u koaliciji. No, Independent piše kako eurofil Clegg vjeruje da će zbog ove odluke na kušnju doći i odnosi sa SAD-om.

"Nick ne misli da je ovo dobar posao za Britaniju, britanske poslove i rast", rekao je izvor blizak Cleggu. Dodaje kako ih to ostavlja izoliranim, što nije u nacionalnom interesu.

"Nick strahuje da postajemo usamljenik Europe", rekao je.

Stranački dužnosnici nisu komentirali ove navode. (VLM)

Play ponuda
Play ponuda