AMERIKANCI TVRDE: / 'Rusija je u Srbiji izgradila centar za špijunažu i želi spriječiti približavanje balkanskih zemalja Europi'

Image
Foto: Google maps/Thinkstock

Prema informacijama njemačkih medija, Zapad je izrazio bojazan od moguće ruske špijunaže na području Balkana.

9.7.2017.
8:00
Google maps/Thinkstock
Play logo

Zapadni promatrači strahuju da bi Rusija mogla iskoristiti Srbiju za prisluškivanje zemalja NATO-a. Vjeruju da Rusi, koji su se posebno istaknuli za vrijeme velikih poplava u Srbiji i Hrvatskoj tijekom ljeta 2014. godine, razvijaju centar za špijunažu. Pod 'Rusima' se misli na zaposlenike srpsko-ruskog centar za prevenciju katastrofa koji u Nišu djeluje od 2012. godine.

Partner srpsko-ruskog centar za prevenciju katastrofa u Nišu je rusko Ministarstvo za izvanredne situacije, a njihova glavna zadaća je pružanje pomoći prilikom prirodnih katastrofa, no, između ostalog, ovaj Centar obavlja i određene poslove za ruske sigurnosne službe, piše DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar je osim kod poplava u Hrvatskoj i Srbiji pomagao Srbiji u razminiravanju.

Predstavnik američke diplomacije, Brian Hoyt, kazao je kako sumnja da centar u Nišu zapravo služi na način na koji je predstavljen, odnosno kako je centar puno više od onoga čime se predstavlja.

Play logo

'Ne samo zbog toga što sada rade već zbog svega onoga što bi mogli raditi u budućnosti ukoliko Rusija dobije ono što traži od Srbije, a to je neka vrsta diplomatskog statusa za sva zaposlenike tog srpsko-ruskog centra. Ne vjerujemo da Rusija ima dobre namjene, smatramo da Rusija želi spriječiti približavanje zemalja Zapadnog Balkana Europi', rekao je Hoyt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački mediji pišu da 'Amerikanci strahuju da bi Rusija mogla formirati centar za špijunažu na Balkanu, odnosno u Srbiji, kako bi špijunirala američke institucije i ostale institucije zemalja NATO-a'. Ruski ministar za izvanredne situacije Sergey Shoygu, prilikom otvaranja srpsko-ruskopg centra za prevenciju katastrofa u Nišu odbacio je mogućnosti špijunaže i slična strahovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo