Amerikanci crtaju novu kartu Bosne i Hercegovine

1.10.2012.
12:45

Diplomacija SAD-a pokreće veliki preustroj Bosne i Hercegovine zbog neefikasnosti Federacije BiH, a koji bi se proveo već polovicom 2013. godine, piše Dnevni avaz pozivajući se na izvor u diplomaciji koji radi na tom procesu.

"FBiH ima 11 vlada, 11 skupština, stotinu ministara, isti broj zamjenika, više stotina savjetnika, vozača i sekretarica. Vrlo je moguće da dođe i do izmjena ustavne strukture i u vezi s tročlanim Predsjedništvom FBiH, jer se radi o preskupom državnom aparatu", citira Avaz dotični izvor.

Žele na stol staviti sve moguće opcije, navode, uključujući i smanjenje broja kantona, promjenu kantonalnih granica, prenošenje određenih nadležnosti, ukidanje funkcija te druge promjene koje bi donijele efikasniju strukturu.

Ništa od trećeg entiteta

Po njihovom je mišljenju centralizirana Republika Srpska daleko efikasnija od FBiH, rascjepkane na kantone i županije. Izvor navodi da daljnja podjela po nacionalnim šavovima ne dolazi u obzir. Proces bi trebao osigurati i institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda, no, strogo se ističe da neće biti govora o formiranju trećeg entiteta.

Primarni cilj je, kažu, smanjenje i preskupog administrativnog aparata, koji koči ekonomiju u FBiH i otežava život građanima. U novi preustroj, navodi se, namjeravaju uključiti domaće snage čiji bi glas bio odlučujuć, ali bi se o novom ustroju raspravljalo i na međunarodnoj konferenciji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali