POMOĆ U BORBI S DELTOM / Nakon Pfizera: Docjepljivanje Modernom preporučeno za starije i rizične skupine

Predstavnici Moderne kazali su da docjepljivanje tim cjepivom može pomoći u borbi protiv delta varijante virusa koja trenutno dominira

15.10.2021.
9:19
Profimedia

Američko stručno povjerenstvo u četvrtak je preporučilo docjepljivanje cjepivom Moderna protiv koronavirusa za određene rizične skupine Amerikanaca, mjesec dana nakon što je donijelo sličnu odluku za cjepivo Pfizer/BioNTech.

Mišljenje koje je dostavilo savjetodavno povjerenstvo Uprave za hranu i lijekove (FDA), sastavljeno od znanstvenika, epidemiologa i stručnjaka za zarazne bolesti, nije obvezujuće, ali je rijetko da FDA ne prihvati preporuke.

Docjepljivanje za tri kategorije

Nakon jednodnevne rasprave stručnjaci su odlučilidobriti docjepljivanje Modernom za tri kategorije ljudi: starije od 65 godina, osobe u dobi između 18 i 64 godine koje su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika covida-19 i za one čiji rad može uključivati često izlaganje virusu. Posljednja kategorija uključuje zdravstvene radnike, radnike u supermarketima, zatvorenike i osobe u skloništima za beskućnike.

Iste su definicije usvojene i za docijepljivanje Pfizerom.

Docjepljivanje Modernom može biti najranije šest mjeseci od druge doze cjepiva Moderne.

Gotovo 70 milijuna Amerikanaca potpuno je cijepljeno Modernom. Predstavnici Moderne kazali su da docjepljivanje tim cjepivom može pomoći u borbi protiv delta varijante virusa koja trenutno dominira.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali