AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE O POJAVI KRONAVIRUSA: / Nije isključena opcija incidenta u kineskom laboratoriju

Američke obavještajne službe uzimaju u obzir dvije moguće teorije koje bi mogle objasniti podrijetlo koronavirusa: kontakt čovjeka sa zaraženim životinjama ili laboratorijski incident

14.4.2021.
22:27
AFP / Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američke obavještajne službe ne isključuju hipotezu po kojoj je došlo do incidenta u kineskom laboratoriju kako bi objasnile početak epidemije koronavirusa u Wuhanu u Kini, rekli su u srijedu dužnosnici.

"Obavještajna zajednica ne zna točno gdje, kada ni kako je virus prvi puta prenesen", rekla je direktorica obavještajne službe Avril Haines pred senatskim odborom.

Kontakt sa zaraženim životinjama ili laboratorijski incident

Ona je govorila o dvije moguće teorije koje bi mogle objasniti podrijetlo koronavirusa: kontakt čovjeka sa zaraženim životinjama ili laboratorijski incident. Dodala je da se nastavlja raditi na tom pitanju i prikupljati informacije kako bi se došlo do pojašnjenja podrijetla pandemije.

"Radimo sve što možemo i koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju kako bismo to rasvijetlili", rekao je direktor CIA-e William Burns.

Ali "ono što je jasno nama i našim stručnjacima to je da kineski čelnici nisu bili potpuno iskreni ni transparentni u njihovoj suradnji" sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), rekao je.

WHO teoriju o 'bijegu virusa' drži iznimno malo vjerojatnom

U izvješću objavljenom krajem ožujka, stručnjaci WHO-a su ocijeniti "iznimno malo vjerojatnom" teoriju po kojoj bi virus pobjegao iz Instituta za virologiju u Wuhanu, gradu u kojem se prvi put pojavio krajem 2019. .

Ali direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je nekoliko dana nakon toga da se nastavi istraga o toj mogućnosti, dodajući da su mu međunarodni stručnjaci prenijeli s koliko su se poteškoća suočavali da bi došli do podataka za posjeta Kini. Tezu o tome da je virus izašao iz laboratorija podupirao je bivši američki predsjednik Donald Trump, dok je Kina uvijek nijekala tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali