ALIJANSA SKOVANA U PAKLU: / Zaboravljeni američki neprijatelj postaje neočekivani saveznik Islamske države?!; 'Pregovori su već odavno počeli'

Image
Foto: AFP

Iračke trupe polako zatvaraju uporišta džihadista takozvane Islamske države u Mosulu, a militanti navodno traže nove opcije - traže savezništvo s Al Qaedom.

19.4.2017.
18:41
AFP
VOYO logo

Vođe ISIS- i Al Qaede navodno su u pregovorima oko potencijalnog savezništva, kazao je irački potpredsjednik Ayad Allawi, prenosi Independent.

'Rasprave su već počele. Postoji dijalog između osoba koje predstavljaju vođu ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadija i vođu Al Qaede Zawahirija', rekao je irački potpredsjednik, no nije dodao detalje o tome kako bi te dvije skupine trebale funkcionirati zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije skupine borile su se za premoć

Islamska država formirana je 2014., nakon što su se frakcije koje su sudjelovale u građanskom ratu u Siriji odvojile od Al Qaede. Dvije fundamentalističke frakcije otad se žestoko bore oko novih regruta, financija te oko toga koja će skupina naslijediti plašt globalnog džihada.

Mnogi od visokih vođa i klerika Al Qaede kritizirali su brutalnost i način na koji ISIS tretira civile. Osuđivali su obezglavljivanja, utapanja žrtvovanja kao rutinske metode egzekucije kojima se služe militanti Islamske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: screenshot

ISIS je prešao sirijsku granicu i okupirao gotovo trećinu iračkog teritorija u ljetu 2014., uključujući i drugi najveći grad Mosul.

Al Baghdadi je proglasio ISIS-ov kalifat u centru grada, što je također bio čin koji je pokazao takmičenje s Al Qaedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISIS-u ostalo vrlo malo teritorija

Od listopada 2016, snage koalicije na čelu sa SAD-om, borile su se da vrate Mosul i njegovo okruženje, da ga preotmu od ISIS-a. Borbe na ulicama ubile su stotine civila i iračkih vojnika.

ISIS se koristio elaboriranom mrežom tunela, bombašima samoubojicama, snajperima i zamkama kako bi odvratili iračke snage, često skrivajući borce i oružje u domovima civila. No, sada im je ostalo tek 7 posto teritorija u Mosulu, tvrdi iračka vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje su velika prijetnja za svijet

No, ISIS kao globalna prijetnja ostaje i dalje.

'Ne vidim kako bi ISIS mogao samo tako nestati. Oni će ostati djelovati u spavajućim ćelijama, šireći otrov po cijelom svijetu', rekao je Allawi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo