ALEKSEJ NAVALJNI 24 DANA ŠTRAJKAO GLAĐU: / 'Ja sam jezivi kostur, ovu težinu imao sam u 7. razredu'

Navaljni se javio preko video veze, a na fotografiji koju je sud objavio vidi se da mu je glava obrijana

30.4.2021.
15:12
screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Aleksej Navaljni, žestoki protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pojavio se pred javnosti nakon štrajka glađu od 24 dana. U sudnici se pojavio zbog žalbe na osuđujući presudu za klevetu koju naziva politički motiviranom, piše The Guardian. Navaljni je djelovao oštro i žustro.

Navaljni se javio preko video veze, a na fotografiji koju je sud objavio vidi se da mu je glava obrijana. Bio je odjeven u zatvorsku jaknu.

"Ja sam jezivi kostur. Ovu težinu sam imao u sedmom razredu", rekao je Putinov protivnik. Navaljni je u veljači kažnjen s 850.000 rubalja, što je iznos od skoro 7,5 milijuna kuna, zbog klevete veterana Drugog svjetskog rata koji je podržao "resetiranje" Putinovih predsjedničkih uvjeta.

'Putin je goli kralj'

Navaljni kaže da je slučaj protiv njega izmišljen kako bi dodatno naštetilo njegovoj reputaciji među Rusima. U sudnici je vladu optužio da je "pretvorila Ruse u robove", a Putina je nazvao "golim kraljem" čime se referirao na priču Hansa Christiana Andersena "Carevo novo ruho".

"Želim reći, dragi moj suče, da je vaš kralj gol, a ne viče samo jedan dječak, već milijuni ljudi viču. Dvadeset godina njegove besplodne vladavine dovelo je do ovog rezultata: kruna koja mu pada s ušiju, laže na televiziji, potrošili smo bilijune rubalja, a naša zemlja i dalje klizi u siromaštvo", rekao je Navaljni u sudnici.

Navaljni je izgubio žalbu. Navaljnijeva zaklada za borbu protiv korupcije, koja je usredotočena na korupciju ruske vlade, biti proglašena ekstremističkom organizacijom. To znači da se onima koji Navaljnog i dalje podržavaju prijeti ozbiljnim kaznama zatvora, piše The Guardian.

Aleksej Navaljni služi zatvorsku kaznu od dvije i pol godine zbog pronevjere iz 2013., a uhićen je u siječnju ubrzo nakon povratka iz Njemačke. Tamo je bio na liječenju od trovanja novičokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali