AFERA U KAZAHSTANU / Zaplijenjeni dijamanti i nakit vrijedni 230 milijuna dolara: U sve je umiješan nećak bivšeg predsjednika

Image
Foto: Profimedia

Kajrat Satibaldi je uhićen u ožujku i optužen za zlouporabu novca Kazahtelekoma te za druga kaznena djela na štetu državne sigurnosti

2.11.2022.
9:29
Profimedia
Play logo

Kazahstanska agencija za suzbijanje korupcije izvijestila je u srijedu o zapljeni dijamanata i nakita vrijednog više od 230 milijuna dolara, u okviru afere u koju je umiješan nećak bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

"Tijekom akcije potrage u inozemstvu, zaplijenjeni su i državi vraćeni dijamanti i nakit u vrijednosti većoj od 230 milijuna dolara", navodi se u priopćenju agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakit je zaplijenjen u okviru nove istrage protiv poduzetnika Kajrata Satibaldija - nećaka bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je bio na vlasti 30 godina, do 2019. - dodala je antikorupcijska agencija za AFP.

Satibaldi, uhićen u ožujku i optužen za zlouporabu novca Kazahtelekoma - državnog telekomunikacijskog operatera - i za "druga kaznena djela na štetu državne sigurnosti", prvi je član obitelji Nazarbajev koji je uhićen. U rujnu je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Sve će biti uplaćeno u proračun

Kako navodi agencija za suzbijanje korupcije, "300 milijuna dolara koje je Satibaldi uložio u strane obveznice bit će uplaćeno u proračun Kazahstana", velike srednjoazijske zemlje bogate naftom i plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U siječnju prošle godine više od 230 ljudi izgubilo je život u prosvjedima. Sadašnji predsjednik Kasim-Žomart Tokajev ocijenio je da su ih potaknuli strani "teroristi" koji su htjeli preuzeti vlast u zemlji, ali nikad nije iznio dokaze za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokajev, kandidat za svoj reizbor 20. studenoga, otada nastoji učvrstiti svoj, a oslabiti položaj svog autoritarnog prethodnika. Glavni grad Astana, koji je bio preimenovan u čast Nazarbajeva, u rujnu je ponovno dobio staro ime.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo