Reader's Digest.com donosi popis najzanimljivijih sladoleda koji se mogu kušati diljem SAD-a. Neki od njih su i više nego neobični.
1. Čili (Angier, North Carolina) Klasična baza za sladoled začinjena ljutim umakom, čili papričicama pequín i habanero te tajlandskim ljutim papričicama, osnova je ovog sladoled, koji je navodno pravi užitak za sve ljubitelje začinjene hrane. Isti možete napraviti i sami kod kuće. Napravite bazu za sladoled od jaja, šećera i mlijeka i potom dodajte začine po vlastitom nahođenju. Ljuto ili papreno, odaberite sami.
2. Guinness (Austin, Houston i San Antonio u Texasu) Nema potrebe objašnjavati kakvog je okusa ovaj sladoled. Ako ste ikad pili Guinness nije vam teško zamisliti. Kremasti sladoled s okusom slatkog vrhnja, začinjen najslavnijim, tamnim, irskim pivom, djeluje poprilično primamljivo. Ovu 'deliciju' možete spremiti i u miru doma svoga. Domaću inačicu ovog sladoleda začinite Karlovačkim ili još bolje, tamnim Velebitskim pivom.
Naravno tu je i vinska varijanta. Nakon džema od plavca, nema razloga da klasični sladoled od vanilije ne začinite crnim vinom.
3. Slanina (Rehoboth Beach, Delaware) Sladoled od vanilije s komadićima slanine. Ova kombinacija je nekima vjerojatno ostvarenje svih fantazija, dok kod drugih izaziva mučninu. Ako ste ljubitelj suhomesnatih proizvoda i ledenih slastica nema razloga da stanete samo na ovoj kombinacija. Sladoled od dinje s komadićima pršuta se čini kao sasvim pristojna kombinacija za početak. Kulen bi mogli kombinirati sa svježim okusom jagode ili sa sladoledom od plavca, koji ste prethodno sami izmiksali.
4. Jastog (Bar Harbor, Maine) Sladoled s okusom maslaca i komadićima jastoga? Hm… Ako stvarno ne volite rakove ili nemate pametnijeg posla, evo odlične ideje kako natjerati sve uzvanike na večeri da naprave neponovljivu grimasu.
5. Akutaq (Aljaska) Duž cijele Aljaske možete kušati uistinu neobičan eskimski sladoled čiju bazu čini tučena životinjska mast, bobičasto voće, šećer i kuhana riba. Ovu 'spektakularnu' kombinaciju nećete sigurno pronaći u granicama Hrvatske, ali ako je vaše nepce sklono kulinarskim eksperimentima, a želudac otporan, uvijek se možete zaigrati u kuhinji.