LICE ZLA / Živio u Zadru, proizvodio peći, opskurni teoretičar zavjera često gostovao i na televiziji. Tko je Vanjin krvnik?

Cijela regija tragala je 14-godišnjom Vanjom iz Skoplja koja je nestala putem do škole. Onda je stigla tragična vijest da je djevojčica pronađena mrtva, a nakon toga i neshvatljivi i mučni detalji zločina - u otmici je sudjelovao i njezin otac, koji je tako od majke htio iznuditi novac. Djevojčicu je, sumnja se, ubio Ljupčo Palevski-Palčo, koji je i dalje u bijegu. A makedonskoj je javnosti jako dobro poznat, jer osim organizator otmica, bio je i političar i građevinski mogul pa i domaćin podcasta koji širi teorije zavjere

4.12.2023.
22:40
VOYO logo

Sedam dana tinjala je nada da će 14-godišnja Vanja Đorđevska, nestala na putu do škole, biti pronađena živa. Sve do sinoć kada je objavljeno da je pronađeno tijelo zakopano nadomak Skoplja.

"Vezali su joj ruke i noge, stavili u vreću za spavanje te je izveli iz zgrade i stavili u prtljažnik auta. Odvezli su je u mjesto izvan Skoplja. Prema riječima svjedoka, tamo je izvršeno ubojstvo, a nakon toga su zapalili vozilo", ispričao je na press konferenciji Oliver Spasovski, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije.

Slučaj koji je šokirao regiju poprimio je nove razmjere užasa kada se doznalo da bi u Vanjinu otmicu mogao biti upleten i njezin otac. Otmičarima je, kako se sumnja, otkrio kada i kojim putem će njegova kćer ići u školu, sve s namjerom da od majke, svoje bivše supruge, izvuče novac. Iako je otac na ispitivanju to negirao, tužitelji imaju informacije da je majka prodala stan, te da je novac od prodaje tog stana trebao biti predmet eventualne iznude.

A čovjek koji je, po svemu sudeći, organizirao otmicu, a onda i ubio tinejdžerku zove se Ljupčo Palevski-Palčo. Bivši građevinski mogul, danas vođa radikalne proruske Desne stranke, kojemu boravak u zatvoru nije stran, kako za Direkt kaže Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere iz Skopja, iza rešetaka je bio i zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je nakon 2002. otišao u Hrvatsku i živio je u Zadru, i tamo se bavio proizvodnjom peći za palete. Taj mu biznis u jednom dijelu nije uspio, i zbog toga su ga hrvatske vlasti privele i držale u pritvoru zbog nekih neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa", kaže Smilevska.

U posljednje vrijeme imao je i podcast na kojem je širio teorije zavjere, tako je i prošlog tjedna, dok je trajala potraga za Vanjom, pričao o "globalnoj kriminalnoj strukturi u kojoj je Makedonija pretvorena u servis za pranje ogromnih iznosa novca". Naravno, koliko god ekstreman i oprskuran bio, javnost u Makedoniji je u šoku da Palevski stoji iza otmice i ubojstva.

"On je u široj javnosti dobro poznat, prihvaćen od strane dijela medija, bio je česti gost na televizijama, slobodno je iznosio svoje stavove. Evo, danas je dio medija na meti kritika javnosti jer su tom čovjeku dali toliko prostora i legitimitet", kaže Milka Smilevska.

Vjeruje se da je Palevski preko Beograda pobjegao u Bugarsku, a trojica njegovih pomagača su već uhićena i određen im je pritvor.  Ne samo da su sve priznali, nego su ispričali i kako su pet dana prije Vanjine otmice oteli i ubili 74-godišnjeg frizera Panču Žežovskog, čije je tijelo pronađeno. Ubijen je zbog duga od 500 eura, a onda su njegov auto iskoristili za otmicu tinejdžerke i kasnije ga zapalili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Palevskim je raspisana međunarodna tjeralica, dok s njegovim pomagačima u pritvoru ostaje i otac ubijene djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo