za 50 tisuća dolara / 'Zamotajte ga u vlažan ručnik, stavite u hladnjak' i klonirajte svog psa: U SAD-u i Južnoj Koreji praksa sve češća

Argentinski predsjednik ove bi nedjelje mogao postati Javier Milei, ekscentrični desničar s radikalnim idejama. Više nego o njegovim ludim planovima, poput uvođenja američkog dolara kao valute, priča se o njegovim psima. Čovjek je vlasnik pet kloniranih mastifa, koji su nastali u jednom laboratoriju na sliku njegovog originalnog psa Konana

17.11.2023.
8:00
VOYO logo

Možda se više nikada ne morate oprostiti od svog Flokija, Mrve, Lune ili Rexa. Treba vam 50.000 dolara, dakle sitnica, da biste klonirali svog voljenog psa.

"Pa iako bih volio da ih imam iznova opet i opet, ali uvijek bi mislio da to nije to, da je kopija", jedna je Lucy, kaže nam Ernest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi nikad. Pa ako bi imao psa nakon nje, radije bi uzeo drugog, jer sve je to prirodni tijek", dodaje Dino.

"Nika to neće biti isti karakter. A pošto ima puno pasa u azilu, Daisy bi sigurno voljela da njih udomim nego nju da kloniram", kaže Maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psa je klonirao jedan argentinski političar, inače kandidat za predsjednika Argentine. Navodno Javiera Mileia, potencijalnog budućeg argentinskog predsjednika, njegovih pet kloniranih mastifa savjetuju. Ali to je već druga priča koju ćete sigurno čuti ako pobjedi na izborima u nedjelju. Ako ne, priča će i dalje biti tvrtke poput jedne iz Južne Koreje koja obećava jednog ili više kloniranih pasa koji će dijeliti karakter, inteligenciju i izgled vašeg prvog psa.

Image
kakve mljekare /

Kinezi klonirali 3 superkrave - iz svake se može pomusti 18 tona mlijeka na godinu

Image
kakve mljekare /

Kinezi klonirali 3 superkrave - iz svake se može pomusti 18 tona mlijeka na godinu

"Vi dobivate štene koje će genetski biti gotovo identično vašem psu. Ali opet o tome kako će se štene razviti, kako će reagirati na okolinu ovisi o tome kako ćete ga vi odgojiti, ali da postoji šansa je da će sličnije razmišljati kao prijašnji pas. Dobivate malo bedasto štene. Ne može nas prepoznati i taj pas opet mora zavoljeti svog vlasnika, ali naravno ako ga je jednom zavolio, veća je vjerojatnost da će ga opet", objašnjava nam Maja Maurić Maljković sa Zavoda za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju na Veterinarskom fakultetu .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj još ne možete klonirati psa, a prvi put je to napravljeno prije 18 godina u Južnoj Koreji gdje je inače to jedan od najjačih biznisa. Popularno je u Americi, ali i u Kini.

"Vrijedilo je iako sam se nadala da će biti jeftinije. Uostalom, potrošila sam 52.000 dolara kako ne bi požalila jednog dana što to nisam učinila", govori Yueyue, vlasnica kloniranog psa iz Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što učiniti ako vam pas ugine, a želite ga klonirate. Južnokorejska tvrtka na svojim stranicama ima doista bizarne upute: Zamotajte psa u vlažan ručnik i stavite ga u hladnjak, ako to ne možete onda barem zamrznite uho vašeg psa. I nije da se samo kloniraju psi.

"To je zapravo moguće napraviti na bilo kojoj životinji, ali komercijalno je dostupno samo na mačkama, psima i konjima, jer su to kućni ljubimci za koje su ljudi spremni izdvojiti toliko novca" govori nam profesorica Maja Maurić Maljković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko bi vas klonirani hrčak koštao, ne znamo, ali zato će vas klonirana mačka koštati 30.000 dolara, pas 50.000 dolara, a konj čak 85.000 dolara. Pa tko voli, odnosno tko ima, nek' izvoli. Samo sjetite, se što se dogodilo u Jurskom parku kada je netko odlučio klonirati dinosaure.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo