ISKRIVLJENA PERCEPCIJA / Vlada prijetila kaznama, crnim listama, ukidanjem subvencija i nije se dogodilo ništa. Zašto je nastala hajka?

I tako sada još nadrealnije izgleda sve ono što se događalo proteklih mjesec dana. Vlada je zaratila s trgovcima, premijer je prijetio ukidanjem subvencija za struju, kaznama, crnim listama. I znate što se dogodilo na kraju svega? Apsolutno ništa. Nema ni crnih listi, kazne su ispisane ali ne i plaćene

1.2.2023.
22:34
VOYO logo

Umirovljenica Slavica sa suprugom mjesečno na namirnice troši oko 1500 kuna, Sandrina obitelj do 3000 kuna, a Ivica oko 2000 kuna. Naravno sad troše eure, ne više kune.

"Dosta je sve poskupilo i dosta se potroši više", govori Slavica Veličan iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim ja čuvam sve račune i od prošle godine i sada jer vodim cijelo kućanstvo i cijene su stvarno više, puno više, za kunu dvije - i to se skupi", kazala je Sandra Bešić Bužanić iz Zagreba.

"Nisam primijetio, uvijek idem tu i nisam primijetio", govori Ivica Pavetić iz Bistre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečani prizor koji je Andrej Plenković htio da ponosno pamtimo kad se sjetimo njegovog državničkog projekta uvođenja eura, ali na njegovu žalost zauvijek ćemo pamtiti njih dvije, najpoznatije hrvatske frizerke postale su primjer besmisla populizma i nemoći.

"Prvo sam bila užasno šokirana, nisam mogla vjerovati da je to razlog za kaznu", kazala je vlasnica kozmetičkog salona iz Makarske Vanja Batošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očajno, očajno, ostala sam paf", komentira vlasnica frizerskog salona iz Zagreba Sabina Samardžija.

Image
sjednica vlade /

Vlada odgađa poskupljenje vode. Plenković: 'Niti jedno dijete u školama više neće biti gladno'

Image
sjednica vlade /

Vlada odgađa poskupljenje vode. Plenković: 'Niti jedno dijete u školama više neće biti gladno'

Jedna je uređivanje obrva naplatila 4 centa više, da 4 centa, pa zbog tog dobila kaznu od 20 tisuća kuna, a druga bojanje 9 centi više uz jednako ogromnu kaznu. Ukupno je država ispisala gotovo pola milijuna eura takvih kazni..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od početka cijele ove priče inspektorat se oglašava priopćenjima navode koliko je izdano rješenja, no još uvijek je nejasno je li itko stvarno platio kaznu.

Poštovani g. Skorin, ne možemo Vam dati egzaktne podatke o ukupnom iznosu naplaćenih novčanih kazni u ovom trenutku. Lijep pozdrav, DIRH – To je današnji odgovor. Nitko nije platio kaznu ni neće – već su jasno inspektorima poručili kažnjeni. I tako se zaokružio apsurd, a sve je počelo dramatično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek imaju vremena do petka da vrate cijene, imaju vremena", kazao je premijer Plenković.

Prošlo je tri petka od tog kultnog Plenkovićevog petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj je dojam da se radilo čisto o populističkoj želji Vlade koja je morala zbog nezadovoljstva ljudi reagirati i reagirala je tako kako je reagirala. Ali da je Vlada željela nešto napraviti trebala je teren pripremiti u 11. i 12. mjesecu i pratiti cijene tad", kazao je sociolog, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci Toni Prug.

"Uz sve to danas onda slušamo da inspektorat nije kažnjavao velike nego je kažnjavao male. Nažalost kod malih poslovnih subjekata oni su se stvarno doveli u situaciju da su svojom nesmotrenom politikom ušli u domenu koja je kažnjiva", kazao je predsjednik Udruge trgovine Denis Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se ustvari radilo? U čemu je kvaka? Dakle ako je recimo litra mlijeka koštala 31. prosinca 9,99 odnosno 1,32 eura a 1.1. 10,99 odnosno 1,45 to je pohlepno i protuzakonito, za to se piše kazna, ali ako je isti trgovac digao cijenu 30 .prosinca ili prije, a mogao je čekati do 2. siječnja ili poslije to je onda skroz ok – nema kazne. Veliki trgovci su za ovu foru znali, mali obrtnici nisu.

Image
Image

"Osnove za kažnjavanje velikih trgovačkih subjekata nije bilo. Drugih elementa u tom trenutku, ni u ovom trenutku država nema", govori Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti je ikad imala, ali to Vladu nije spriječilo da građane tjednima lažno uvjerava kako će socijalističkim metodama zamrzavanja cijena kao doskočiti pohlepnima, samo je ispisala neke beznačajne papire frizerima, pekarima i postolarima koji nisu znali da je postojao jasan rok kad se moglo pošteno biti nepošten. A na kraju statistika je pokazala da u siječnju naspram prosinca hrana nam ni nije baš poskupjela. Mjesec dana od uvođenja nove valute, valjda su dramatične porođajne euro muke sada iza nas.

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo