Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
PREVARA U BOCI /

Umjesto graševine i plavca malog jeftini uvozni kiseliš sa šećerom: 6 od 7 vina razvodnjeno

Kakva mi to vina pijemo? Logično je pitanje nakon šokantnih rezultata istraživanja udruge vinara Graševina Croatica. Čak 6 od 7 vina iz trgovina je razvodnjeno. Domaći proizvođači uvezu jeftino makedonsko ili talijansko vino, dodaju im šećer, kiselinu, svakojake dodatke i onda ih prodaju kao malvaziju, iločku graševinu i plavac mali

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

"U vinu je istina", govorili su stari Latini, no deklaracije nekih hrvatskih vinara sve su samo ne istinite. Nektar koji kupujemo vjerujući da dolazi s domaćih vinograda, zapravo je jeftini uvozni bućkuriš sumnjivog sastava.

"Od sedam vina koja smo dali analizirati, praktično većina, šest ih je bilo patvoreno dodavanjem vode, alkohola i drugih dodatka", govori Tomislav Panenić iz Udruge vinara Graševina Croatica.

Istraživanje koje je provela udruga Graševina Croatica pokazalo je da tri vinara iz Pelješca, Zeline i Iloka iskorištavaju dobar glas svojih vinskih regija i prodaju "muda pod bubrege".

"Navedeni su ti vinari i oni rade strahovitu štetu vinarstvu Hrvatske. Zato što svaka litra, svaka boca proizvedena patvorenog vina Hrvatskoj dugoročno uništava proizvodnju i uništava vinograde", objašnjava Saša Špiranec, novinar i stručnjak za vina.

Pa stradavaju brojni pošteni vinari. Na udaru su najprodavanije sorte poput graševine, istarske malvazije i plavca malog koje se prodaju po nižim cijenama od troškova proizvodnje. Mulja se s buteljama, ali i većim pakiranjima. Najčešće se krivotvore vina u velikim PET ili kartonskim ambalažama. Na deklaracijama nemaju ime proizvođača već samo mjesto punjenja. Cijena im je vrlo niska, a kvaliteta poprilično sumnjiva Mario Meštrović profesionalni je sommelier koji vino na usnama i pod nosom ima već 20 godina. Na kušanje smo mu donijeli dva najjeftinija vina koja smo kupili u supermarketu. Kakvog li iznenađenja, nije bio oduševljen.

"Ovdje nema uopće okusa. Samo imaš tanin i boju. Nema tu ništa, fiziološka voda, tanin i antocijani, pigment I boja. To je ono kad je već napravio od crvenog grožđa vino, macerirao I ovo što je ostalo tu su još malo istisnuli", analizira sommelier Mario Meštrović.

I bijelo i crno vino bilo je zdravstveno ispravno, ali ne baš neke kvalitete. Za dva eura po litri nemoguće je očekivati dobro vino, pogotovo u Hrvatskoj gdje je mala proizvodnja, objašnjava.

"Razumijem različite financijske ovisnosti i neovisnosti, ali ja bih uvijek dao koji cent više za naš iskreni proizvod hrvatski", zaključuje sommelier Mario Meštrović.

U cijeloj priči problem nisu samo malobrojni proizvođači koji muljaju već i pohlepni lanci supermarketa.

"Oni pritišću svoje dobavljače odnosno proizvođače da im prodaju što jeftinije vino. Neki su spremni n ate compromise pa idu u patvorenja, drugi nisu spremni I odustaju od prodaje", objašnjava Saša Špiranec, novinar i stručnjak za vina.

Kriva je i država. Jer, uvoz se slabo kontrolira, a i kontrole bi očito trebale biti češće. Državni inspektorat prošle je godine izveo 72 ispitivanja i pronašao 5 patvorenih vina, a šokantne rezultate istraživanja, prema kojem je krivotvoreno 6 od 7 vina, nisu komentirali jer laboratorij nije licenciran.

"Očekujemo da državne institucije da razmotre situacije na koje mi ukazujemo kroz ovo i provedu svoje istrage koje su potrebne i jednom dovedemo red na tržište", govori Tomislav Panenić iz Udruge vinara Graševina Croatica

Sramotno je da zemlju vrhunskih vina i vinara blati malobrojna manjina prevaranata. Jer svako zaslužuje i dobru kapljicu. I znati što se u njoj nalazi.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike