ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE / Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Zanimljivo istraživanje napravio je ekonomist Ivan Žilić iz HNB-a. Usporedio je BDP po stanovniku po županijama, sa BDP-om po stanovniku u nekim državama na svijetu. Pa zaključio da je šibensko kninska županija Kazahstan, a područje Siska Meksiko: ali opet ne zbog oružja ili droge, nego zbog BDP-a.

6.2.2023.
22:49
VOYO logo

Virovitičko podravska županija je Libanon. Ne zato što Podravci vole humus i lani, ne zato što je Virovitica Pariz istoka, to je ipak Bejrut. Najslabije razvijena hrvatska županija ima BDP po stanovniku kao Libanon, zemlja koju trese ekonomska kriza. Zemlja koju je loš management i korupcija doveo do pada vrijednosti valute i gdje više od polovine stanovnika želi pobjeći.

Jako zanimljivo istraživanje napravio je ekonomist Ivan Žilić iz HNB-a. Usporedio je BDP po stanovniku po županijama, sa BDP-om po stanovniku u nekim državama na svijetu. Pa zaključio da je šibensko kninska županija Kazahstan, a područje Siska Meksiko: ali opet ne zbog oružja ili droge, nego zbog BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji stoji Zagreb čiji je BDP usporediv sa Slovenijom. Istra je Urugvaj, Rijeka Latvija, Dubrovnik Panama. Splitsko-dalmatinska županija je Malezija. Šibensko kninska Kazahstan.

Slavonija je na razini Kine, Međimurje i Zadarska županija Turske. Osim Zagreba nijedna županija nije usporediva ni s jednom europskom zemljom. Kako to protumačiti pitali smo Damira Novotnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo, a i vladini ekonomisti znaju da je istok Hrvatske, kontinentalna Hrvatska, niže razvijena u odnosu na Grad Zagreb i Jadransku Hrvatsku. Unatoč silnim intervencijama vlade u tom području nisu se stvorila kvalitetna radna mjesta, ljudi su se iselili, nema novostvorene vrijednosti, nema industrije i to je rezultiralo usporenim, anemičnim razvojem. Prije 100 godina Slavonija je bila razvijenija od Dalmacije. Sad vidimo to što je paradoks, da su županije u Slavoniji vrlo siromašne unatoč prirodnim bogatstvima. To je posljedica visoke razine centralizacije državnih funkcija u Gradu Zagrebu. To recimo nije slučaj u Sloveniji. Slovenija je nastojala ravnomjerno razvijati sve svoje pokrajine tako da Ljubljana nije najrazvijeniji dio Slovenije. Šibenik je nažalost žrtva postindustrijske transformacije. Šibenik tek mora učiniti novi razvojni iskorak", kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo