što je blagdan a što spomendan? / Što je Dan državnosti, što neovisnosti i što se uopće na koji dan dogodilo? Direkt razriješio konfuziju

Za većinu je ipak danas bio Dan svetog spajanja, i prilika da odu na dulji vikend. Ali za to što mnogi ne znaju što se slavi kriva je i politika, jer prvo smo Dan državnosti slavili 30.5., pa onda nismo, pa opet jesmo, pa se još upleo 25. lipnja, pa 8. listopada. Imali smo tuđmanizaciju i detuđmanizaciju, i na kraju više nitko nema pojma što je Dan državnosti, što neovisnosti, što je blagdan a što spomendan i što se uopće na koji dan dogodilo

30.5.2023.
22:55
VOYO logo

Da danas ne radite, da na trgu nisu samo turisti i da nam Google nije čestitao - vjerojatno ne bi ni znali da je blagdan.

"Nešto važno je danas, vidim da su svi spojili dane, vikend, na more su otišli i malo je znate lakše disati u našoj metropoli", govori Vinka Zec iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam tako s familijom. Ne previše svečano, nažalost. Nekako ne osjećam to, iako je važniji sadržaj od datuma", kaže Saša iz Zagreba. .

Mijenjaju se datumi, promijenila se i proslava. Nekada se konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora slavilo svečanije. Uz parade, vojne mimohode, mnoštvo ljudi na okupu - a danas tek pokoja zastava na zgradi. Možda je neke samo zbunio datum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OŠTRO IZ OMIŠLJA /

Milanović: 'Ovo nije Dan državnosti, ovo je praznik koji je HDZ izglasao sebi'

Image
OŠTRO IZ OMIŠLJA /

Milanović: 'Ovo nije Dan državnosti, ovo je praznik koji je HDZ izglasao sebi'

Koji je praznik u kojem mjesecu više nitko ne zna. Dan državnosti, dan pobjede, dan antifašističke borbe, dan neovisnosti, dan Hrvatskog Sabora. Toliko datuma i blagdana, od koji su se neki toliko puta mijenjali - da više nitko nije siguran što točno slavimo danas, što 25. lipnja, a što 8. listopada.

A ako mi nismo sigurni što je kada - kako će drugi biti. Da nas, recimo, napadaju vanzemaljci kao Amerikance u kultnom Danu nezavisnosti na 4. srpnja, morali bi dobro razmisliti kada napasti - jer ni sami ne znamo koji nam je glavni nacionalni blagdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno ne znam koji izabrati. Toliko je datuma, izmjena - da ja stvarno ne znam", kaže Nada Tepovac iz Zagreba.

"Bilo bi bolje da imamo bolju državi ali hajde", govori Saša iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaranje države ostavilo je priličan broj praznika, pa evo jedan mali kalendar. Dakle, sad već znamo da danas slavimo Dan državnosti. Neradni je dan kao i 22. lipnja kada slavimo Dan antifašističke borbe. Na stari datum dana državnosti, sada slavimo neovisnost i to je nakon 22 godine samo spomendan ne i neradni dan. 5.8. je dan pobjede, u listopadu ponovno radno ali blagdanski Dan Hrvatskoj sabora i 18.11 dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata.

"U SAD-u imamo vatromet. Idemo vani na ručak, veliki je obiteljski događaj, okupljamo se s prijateljima", kaže Amir iz New Yorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Philadelphiji se slavi čak osam dana, uz tone purica, mega parade, koncerti, bejzbol utakmice. Sličan spektakl rade Francuzi za dan Bastilje.

"U onim godinama kod nas je bilo puno više žara kada se slavilo, sada svi samo gledaju da je to dobro da spoje dva dana, a koliko im je stalo ja ne znam", govori Melina Tomljenović iz Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je stalo premijeru i predsjedniku. Njima žara ne nedostaje - pa se može reći, da nam je politika kroz godine ukrala slavljenički duh.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo