ZAVRŠILA NA NASLOVNICI ELLE-A / Severina u Direktu: 'Da mogu birati, ponovno bih odabrala da sam Romkinja. To je posebno, morate osjetiti'

Da je Severina na naslovnici, nije neka vijest, ali da je ova Severina na naslovnici, to je za Hrvatsku Breaking news. Ona je Severina Lajtman. Prva Romkinja ikad na naslovnici hrvatskog izdanja časopisa Elle. Severina je studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta, priprema i prijemni na akademiji dramskih umjetnosti

27.11.2023.
23:14
VOYO logo

U Direktu ste je već imali prilike upoznati u priči o stipendistima zaklade "Solidarna", ali nakon što je osvanula na naslovnici, Severina je postala i zvijezda domaćih medija.

Severina Lajtman bila je gošća RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema portala koji o tebi nije pisao, nema tko te zadnja dva mjeseca nije zvao za intervju nakon sjajne naslovnice. Kakav je osjećaj?

"Idealan i preponosna sam, kao i moji roditelji te svi moji prijatelji. Nikad nisam mislila da ću nešto raditi u modi, ali super da je tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaustavljaju li te sad na cesti, prepoznaju li te?

"Dobivam poglede i to je vrlo očito. Male klinke, male djevojčice znaju doći i reći - 'Ajmo se slikati'."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što si na naslovnici, ti si i studentica, ali pripremaš i prijemni za Akademiju.

"Bila sam već dva puta na (prijemnom op.a.), ali nije bilo uspješno i svaki put kad čujem 'Akademija', nešto mi se u glavi onako..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Što studiraš na Filozofskom fakultetu?

"Studiram jezike - rumunjski i ukrajinski jezik."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrasla si u Piškorovcu, u romskom naselju u Međimurju. Opiši kako je to izgledalo, jesi imala veliku obitelj?

"Da, ja imam jako veliku obitelj s obzirom na to da su mi i mama i tata imali prije brak, tako da imam i polusestre i polubraće. Sveukupno nas je trinaestero. To bude super za blagdane, za Božić, kad se svi skupimo. Ali generalno - kad gledamo iz perspektive djeteta, kad sam sama bila dijete i kad sam živjela u romskom naselju, vi zapravo ne razumijete da postoji problematika u vašoj okolini. Tako da je meni bilo OK, bezbrižno djetinjstvo. Ali sad kužim da nije OK."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je malo studenata na fakultetu koji su Romi. Kako se to može promijeniti? Kakve su bile reakcije tvoje obitelji, pa i u tvom naselju, kad si ti rekla da ideš u srednju školu ili na fakultet?

"Zapravo, moja prekretnica je bila kad sam došla u Zagreb u srednjoj školi. Moja mama je reagirala s - 'Da, apsolutno', tata se dvoumio. Naravno, na kraju je sve ispalo super. Faks je bio samo prirodan redoslijed događaja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZVRAĆA UDARAC /

Kajtazi odgovorio Zadravec koja je izvrijeđala Rome: 'Očito je psihički nestabilna. Nek se ide liječiti...'

Image
UZVRAĆA UDARAC /

Kajtazi odgovorio Zadravec koja je izvrijeđala Rome: 'Očito je psihički nestabilna. Nek se ide liječiti...'

Nisi doživjela otpor okoline da su svi bili prema tebi 'što ćeš ići u školu'?

"Kad bi dolazila doma onda bi bilo (komentara op.a), 'više nisi naša, sad si Hrvatica, sad si purgerica, nisi više Romkinja'. To je nešto što se zapravo događa, pogotovo kad netko ode iz romskog naselja, tada ga više ne smatraju dijelom zajednice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi se moralo dogoditi da na fakultetu ima više kolega koji su Romi?

"Ono što je činjenica jest da je velika stopa siromaštva i to siromaštvo je naprosto gnijezdo svega, neobrazovanja, nezapošljavanja. Doslovno sve što ikad možete vidjeti u romskoj zajednici zapravo je posljedica siromaštva. I novi Nacionalni plan i Ured za ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, baziraju se na neke faktore koji bi mogli pomoći da se više (Roma op.a) pridobije u obrazovanju i zapošljavanju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Vjeruješ li da će se to promijeniti?

"To je doslovno ono - daj mi čarobni štapić! Ne vjerujem da je to sad tako,da se može za noć promijeniti, ali mislim da mi moramo pričati i govoriti i raditi. I stvarnost je 'step by step'."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali dobro, tebi je lako - ti si bila predodređena za uspjeh, zoveš se Severina. Kako je došlo do toga?

"Moji su bili na njezinom koncertu i naprosto ne znam, samo su odlučili - zvat će se Severina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom si izjavila - 'Ja sam puno više od svoje nacionalnosti. Želim da me se ne promatra samo u tom kontekstu i voljela bi jednom kada guglaš 'Severina Lajtman' da ne piše odmah Romkinja.

Image

"Pa, naravno. OK, ja jesam Romkinja i da mogu birati, ja bih ponovno odabrala da sam Romkinja jer sam to nešto posebno, to morate osjetiti. To morate biti da biste osjetili. Ali isto tako ne treba se to toliko "boldati" i naglašavati. Da, OK, ja jesam Romkinja, ali mogu biti i glumica i pjevačica i prodavačica."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sad nakon što si izašla na naslovnici časopisa Elle postala si i lice promjene, netko tko ruši stereotipe i predrasude. Koliko ti je to teret?

"Znaš što, ja sam baš sad napisala frendu kako osjećam da radim nešto što nije u skladu s mojim godinama. I to je možda u neku ruku točno jer imam 20 godina, trebala bih biti samo studentica, ali zapravo volim to što radim, jer - netko mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo