OGLAS

Iz Katmandua u Sela / Priča hrvatski, Tik Toka o Sisku, a iz 8000 kilometara udaljenog Nepala stigla je tek lani. Upoznajte Barshu

Barsa, vjerojatno najpoznatija hrvatska Nepalka. Iz Katmandua koji ima 3 milijuna stanovnika, preselila je u Sela kod Siska, gdje živi manje od 1000 ljudi. Nakon samo 11 mjeseci života ovdje, već je toliko dobro naučila hrvatski jezik da zna frazu "gdje si bio '91." Ćevapi joj nisu jasni, ali zato joj se sviđa promet bez puno buke

30.11.2023.
8:30
VOYO logo

Selim se u Hrvatsku. To je prije godinu dana priopćila svojoj obitelji Nepalka Barsha. I nitko od obitelji nije imao pojma gdje je ta Hrvatska, a kada im je još rekla da se zapravo odselila u mjesto Sela kraj Siska, e tek tada su bili zbunjeni.

"Gdje si bio '91. Šalim se Da, ja znam puno toga na hrvatskom jeziku. Ja znam što ti pričaš i kako razgovarati", priča Barsha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barsha se udomaćila. Šok je kada dođete iz grada u kojem ste živjeli s tri milijuna ljudi, u mjesto koje ima manje od tisuću stanovnika, ali za Barshu to znači samo jedno napokon tišina.

"Ovdje je mir. U Katmanduu, ako odete negdje ovako prošetati, imat će te problema sa sluhom. Jer toliko ima prometa da je sve što ćete čuti trubljenje automobila", dodaje ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo što je vidjela kada je googlala Hrvatsku je more. I to ju je privuklo da istražuje našu zemlju. Oduševljena je kavom,u Sisku je prvi put u životu vidjela snijeg, a šokiralo ju je da nam zebra nije svetinja kao u Nepalu.

"Ovdje je pješački prijelaz, a oni prelaze tamo, a auto ide prema njima. U Nepalu je to problem, jer ako prelazite, a ne idete preko pješačkog prijelaza, ljudi će se naživcirati i počet će vikati", objašnjava Barsha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČINE PET POSTO STANOVNIŠTVA /

U Međimurju više od 40.000 stranih radnika: Filipinci, Nepalci i Indijci dolaze zbog dobrih uvjeta

Image
ČINE PET POSTO STANOVNIŠTVA /

U Međimurju više od 40.000 stranih radnika: Filipinci, Nepalci i Indijci dolaze zbog dobrih uvjeta

No, poseban šok bila je poznata balkanska delicija.

"Kada sam došla ovdje bila sam jako gladna. Rekla sam svom šefu, gladna sam, možemo li nešto otići pojesti. I on mi je donio ćevape. Bila sam u šoku. Nisam razumjela što je to, jer u Nepalu nema ćevapa", pojašnjava Barsha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nepalu nema ćevapa, ali ni posla, barem ne onog dobro plaćenog. Iako je završila fakultet, jednostavno nije bilo dobrog posla za nju. Pa je odlučila konobariti i objavljivati videa o svom životu u Sisku.

"U Nepalu sam uvijek snimala videa jer sam u tome uživala. I ovdje sada želim sve istražiti. Ipak sam u Sisku i radim kao konobarica. Tik Tok je jako popularan u Nepalu. Svi ga imaju na svojim mobitelima. Dakle, baš svi, veliki i mali, imaju Tik Tok", govori ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tik Tok je hit u Nepalu, a Barsha u Hrvatskoj. Njena videa imaju i po 70 tisuća pregleda. Barsha planira ostati u Hrvatskoj. A kada je ona već naučila naš jezik, mi smo je zamolili da nas nauči ponešto nepalskog.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo