'KLINCINALCI' / Porast kriminala kod djece za 38%. 'Problem je liberalni odgoj koji djeci sve dopušta'

Ne pitate se slučajno otkad su djeca postala tako nasilna. Danas smo saznali da su šestoricu tinejdžera na glavnom zagrebačkom trgu opljačkali drugi maloljetnici. Ta vijest stiže dan nakon što smo doznali za onaj horor u ZET-ovom autobusu kad su djevojčice i jedan dječak prebili vozačicu. Da nasilje raste nije samo klikbejt floskula, već surova statistika MUP-a. Čak 38 posto više je kaznenih djela koje su počinili maloljetnici. Pogotovo iznenađuje koliko se tuku djevojčice

18.1.2024.
22:52
VOYO logo

Vozači javnog prijevoza prije nisu imali odvojenu staklenu pregradu, ali s razlogom je ugrađena. A ne bi nas trebalo čuditi ako uskoro u javnom prijevozu budu ograđeni blindiranim kabinama.

"Navaljuju na moj vozački prostor, ruše me, cipelare, otvaraju na silu moja vrata i bježe van", ispričala je ranije vozačica ZET-ovog autobusa koju je napalo četvero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazneno djelo teška tjelesna ozljeda, odnosno službeni rječnik za ono kad netko nekog prebije, u 2022. zabilježeno je ukupno 789 puta. A 2023. u prvih 11 mjeseci bilo ih je 835 dok se premlaćivanje koje su počinili maloljetnici dogodilo 49 odnosno 61 puta. Ali ono što je u ogromnom porastu su ukupna kaznena djela maloljetnika kojih je 2022. bilo 1635, a godinu kasnije 2256 što je porast od 38 posto.

Image
UHITILI MALOLJETNIKE /

Velika ispovijest napadnute vozačice ZET-a: 'Osjećam se jadno i poniženo. Ne bole me udarci, nego psiha'

Image
UHITILI MALOLJETNIKE /

Velika ispovijest napadnute vozačice ZET-a: 'Osjećam se jadno i poniženo. Ne bole me udarci, nego psiha'

"To je sigurno zvono za uzbunu različitoj vrsti pedagoga i sociologa", govori kriminalist Željko Cvrtila koji, ističe, nije primijetio da ikome zvoni zvono za uzbunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić objašnjava da je ranije udio djevojčica u ukupnom broju kaznenih djela koje su počinili maloljetnici bio pet posto.

"U Zagrebu brojka ide do 20 posto u odnosu na sva kaznena djela što je jedan zapanjujući oblik ponašanja djevojčica u dobi od 14 do 18 godine", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih se dana saznalo za najnoviji slučaj u Zagrebu kada su u centru maloljetnici napali šestoricu drugih maloljetnika. A nije bolje ni kad malo odrastu. Nasilje koje nisu počinili maloljetnici, nego je počinjeno nad maloljetnicima, zgrozilo je Hrvatsku već dva puta od početka godine.

Petorica napadača starosti od 20 do 24 godine u Vukovaru napala je šestoricu 16-godišnjaka, dvojica su zadobila teže ozljede. A u Slavonskom Brodu 30. prosinca pretučen je 16-godišnjak. Roditelji su sve objavili na Facebooku s obzirom na to da puna dva tjedna nakon napada policija nije uspjela naći napadače. Dan poslije objave uhićen je 21-godišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se čini da je problem zapravo u razlici odnosno vrsti odgoja dakle od jednog konzervativnog odgoja smo prešli u jedan liberalni odgoj koji djeci sve dozvoljava dakle sve vrste slobode", ističe kriminalist Cvrtila.

Moderni roditelji, puni ljubavi i razumijevanja, eto vam na sad. Klinci kriminalci, klincinalci - možda bi taj pojam trebali uvesti u policijsku literaturu. Naravno da nije stvar baš tako jednostavna i crno-bijela i da osim odgoja ima još sto različitih razloga za tmurnu crnu kroniku. Ali brojevi su jasni i govore da nasilje nezaustavljivo raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo