NAVALA NA OGRANIČENE PROIZVODE / Nema nestašice, ali: Direkt u inspekciji trgovačkih lanaca. Vraćamo li se u 'Kolindino vrijeme' jedne vrste jogurta?

Direktov Ivan Skorin obišao je najveće trgovačke lance i uvjerio se da su ograničene cijene ograničile ponudu. Ne možemo govoriti o nestašicama, ali izbor proizvoda kojima je Vlada snizila cijenu je vidno manji. Trgovine nude najčešće isključivo svoju robnu marku za pojedine artikle

20.9.2023.
22:55
VOYO logo

Nakon kratke kontrole u četiri trgovačka lanca možemo reći da nema drame, nema nestašice recimo mrkve koju je Vlada zamrznula na 0,8 centi. Doduše, Vlada je zamrzla cijenu kilograma u rinfuzi na 0,89 centi, a mi smo mrkvu kupili pakiranu za 1,49 cent i ima je jer je ovako pakirana, one u rinfuzi baš i nismo vidjeli svugdje.

Stručnjak za maloprodaju Dragan Munjiza za Direkt kaže da to nije nikakva prevara. "Ova Vladina odluka je došla relativno neočekivano i potrošnja im je porasla nekoliko stotina posto i odjelima nabave je teško pretpostaviti koliko će se toga trošiti", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo svim većim lancima poslali isti upit – jesu li ovaj tjedan neke artikle izbacili iz ponude i koje.

"Tommy tijekom ovog tjedna nije iz prodaje povlačio niti jedan proizvod sa ograničenom cijenom", odgovorili su nam iz istoimenog trgovačkog lanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO TO? /

Cijene tek zamrznute, a trgovci već najavljuju poskupljenja!? 'Kupci će morati postati Sherlock Holmes'

Image
KAKO TO? /

Cijene tek zamrznute, a trgovci već najavljuju poskupljenja!? 'Kupci će morati postati Sherlock Holmes'

Isto su rekli i iz Konzuma, Lidla i Studenca.

"U pojedinim prodavaonicama dogodilo se da su kupci kupovali poveće zalihe navedenih proizvoda te je moguće da ih na određenim lokacijama privremeno nije bilo", ipak su dodali iz Studenca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I DM tvrdi da nisu povukli ni jedan proizvod s polica, no upozoravaju da na dostupnost proizvoda u dogledno vrijeme može utjecati to što je nabavna cijena nekih proizvoda viša od utvrđene maksimalne prodajne cijene.

Drugim riječima - dio trgavaca potrvđuje da su građani masovno u zadnja tri dana navalili u šoping ograničenih artikala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar socijalne politike Marin Piletić na pitanje je li Vlada na ovaj način ograničenim cijenama, ograničila i ponudu kaže - "sasvim sigurno mislim da to nije slučaj". Iako dodaje da nije bio u trgovini u posljednja tri dana.

U maloj Direktovoj inspekciji primjetili smo i da određeni trgovački lanci nude jogurte jaja i neke druge artikle samo svoje robne marke, druge proizvođače ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Munjiza smatra da je to logično. "Svoju robnu marku trgovac sam kontrolira, ima ju na zalihi u skladištu, dakle tu je najlakše reagirati", ističe.

Doduše, ključno je naglasiti da su zamrznuta samo određena pakiranja konkretne vrste proizvoda, pa ako ne pronađete vašu omiljenu rižu, špagete ili pastu za zube po novoj državnoj cijeni – ne brinite, bit će svega, samo u drugačijem pakiranju. Naravno, uz neograničenu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo