DIREKT OTKRIO / Ide famozna srijeda i poskupljenja, ali dobro je - pojeftinit će WC papir!

Image

Sutra je taj famozni 1. ožujka. Već danima slušamo da nam od sutra stižu od sedam do 10 posto veće cijene. Istina je da multinacionalne kompanije najavljuju poskupljenja svega, od paste za zube do šampona za kosu. Istina je da domaći proizvođači najavljuju poskupljenje mlijeka i mesa. Zato smo doznali nešto jako važno. Naime, wc papir, koji je bio simbol koronakrize pa zbog sumanute cijene i simbol posljedica rata u Ukrajini, više ne bi trebao biti tako skup

28.2.2023.
22:51
VOYO logo

Nije nam lako ovih dana. Pijemo kavu za dva eura koju smo prošle godine plaćali duplo jefitnije. Mnogi razmišljaju hoće li otići u restoran na večeru i potrošiti 20 posto više nego lani. U dućanu ćemo potrošiti 17 posto više na hranu i piće, a čak je i članarina u teretani poskupjela za 10 posto. To nije sve jer se najavljuju daljnja poskupljenja.

Doduše, ne baš odmah sutra iako se proteklih tjedana moglo čitati kako će s prvim danom ožujka rasti cijene svega, od mesa i raznog voća pa do sokova i kave. Šef Udruge trgovina pri HUP-u, Martin Evačić, rekao je da će dio dobavljača aktivirati nove cijene. Kazao je da je roba nabavljena po starim cijenama pa još neko vrijeme trgovci sigurno neće dizati cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" S ulaskom roba po novim cijenama, naravno da će morati rasti i cijena u trgovinama. Sad, koliko će proizvođači to prolongirati, koliko će točno dizati, to bi trebalo pitati prehrambenu industriju i velike distributere tih roba iz uvoza", dodao je Evačić.

Image
nove cijene /

Matematika kućnih budžeta: Ovog bismo Uskrsa mogli jesti najskuplja jaja u Europi

Image
nove cijene /

Matematika kućnih budžeta: Ovog bismo Uskrsa mogli jesti najskuplja jaja u Europi

Velikim se dijelom oslanjamo na uvoz zbog čega moramo brinuti jer mnoge multinacionalne kompanije otvoreno najavljuju daljnja poskupljenja. Od najveće globalne prehrambene kompanije Nestlea, pa Kraft Fooda, Coca Cole, L‘Oreala, Heinekena, Colgatea do Procter & Gamblea, pritisak na cijene dolazi i izvana i teško je ikome, pa i Vladi, na to osjetno utjecati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, poručio je: "Tržište će naravno činiti svoje, ali nije dobro da se dižu cijene ako za to nema neke realne potrebe, u smislu troškova inputa."

Profesori ekonomije složili su se da su daljnja poskupljenja neizbježna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Podobnik, član Nadzornog odbora UGP-a ispričao je da sada jedemo hranu koja je uzgojena i ubrana prošle godine kada je cijena plina, goriva te umjetnih gnojiva bila puno veća nego što je danas.

"Mnogi kažu da su sada te cijene pale, to je točno, ali lani je seljak morao koristiti gnojivo i gorivo po tim višim cijenama i onda je normalno da to netko mora platiti, a idealan da to plati je naš potrošač", kazao je Podobnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, za našeg potrošača nije sve tako crno. Štoviše, bijelo je.

Imamo i pozitivan signal jer nakon prošlogodišnjeg drastičnog rasta toalet papira, u ovom bi trenutku upravo toalet papir mogao biti prva stvar koja će pojeftiniti i to 10 posto. Kako objašnjava Alen Krajačić, suvlasnik tvrtke Delt Papir, koja proizvodi papirnu konfekciju i higijenske proizvode, uzrok pojeftinjenju je pad cijene sirovina na europskom tržištu, što plina, što celuloze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se nas tiče, mi smo već spustili cijene prema našim kupcima početkom trećeg mjeseca, dakle sada slijedi prvi val, a najave su da bi se to sniženje cijena moglo pojačavati i kroz mjesec travanj", rekao je Krajačić potvrdivši da će sve ovisiti o daljnjem padu cijene plina i sirovina.

Jedini je problem što kretanje cijena sirovina ovisi o mnogo toga, ponajviše o ratu u Ukrajini, čiji će nastavak utjecati na globalnu opskrbu hranom i energentima. Svi se slažu da se ikada neće vratiti cijene osnovnih namirnica kakve smo imali prije dvije ili tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo