TKO JE KRIV? / Anušić u Direktu o odgovornosti za požar prozvao DORH, Inspektorat i policiju: 'Podnijet ćemo kaznenu prijavu'

Image
Foto: Screenshot RTL Direkt

'Tko ga je i na koji način uzrokovao, to ne znamo, je li namjerno ili ne, ali prema mojoj procjeni on je namjerno izazvan jer nema logike da je izbio na tom dijelu gdje nema šanse da izbije u desetom mjesecu', rekao je župan osječko-baranjski

4.10.2023.
23:27
Screenshot RTL Direkt
VOYO logo

U RTL Direkt ispred mjesta gdje je buknuo požar u Osijeku, javio se župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Teško da vam mogu reći dobra večer jer ni vi ni građani nažalost nećete moći mirno spavati, ali kakve su najnovije informacije, što se očekuje tijekom noći i sutra? Vidimo iza vas plamen još itekako gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo kraj požara kao takvoga, do jutra ili do sutra popodne trebao bi plamen nestati, na kraju krajeva, izgorjeti ono što je plamen zahvatio još prošlu noć. Ali ono što je ključno je i misija otrovnih i kancerogenog plima i dima je i dalje ovdje i on će nastaviti i dalje se emitirati s ovog područja i kad plamen bude stao. Očekujemo akcije, aktivnosti, očekujemo reakcije mjerodavnih službi iako i u vašem prilogu kojeg sam slušao ste točno pogodili bit ovog problema - Dvadeset godina se ovdje događaju stvari koje nisu nikome jasno. Upozoravalo se na sve moguće načine, od privatnih osoba do institucija. Slali su upite i tražili kako je moguće da se ovdje bez ikakve kontrole skladišti, deponira i baca. Po mojoj procjeni, ali i procjeni stručnjaka, na deset hektara nalazio se talog plastike između dva i deset metara velik, procjena je oko pola milijuna tona plastike koji je ovdje bačen i koji je odjedanput izgorio. Puno pitanja, puno odgovora očekujemo i očekujemo ih vrlo brzo."

Koje točno institucije su trebale reagirati kad znamo da ste vi na vlasti u županiji, HDZ u Gradu Osijeku, HDZ i na razini države. Jeste li trebali poslati inspekciju, provjeravati dozvole, vidite li i vi tu svoju odgovornost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakve to veze ima s HDZ-om gospođom? Stvar je državnih institucija i inspekcija. Ovdje je 20 godina se taložilo. Prije šest godina je HDZ tek preuzeo županiju, a prije dvije godine Grad Osijek. Pustite te priče političke. Ovdje se radi o klasičnoj zloupotrijebi onoga što je ovdje rađeno, neradu i neaktivnosti onih koji su ovo trebali kontrolirati, sprječavati kada su upozorenja dolazila, kada je jedna nevina žena mlada žena poginula čisteći."

Tko su ti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa Inspektorat, DORH, policija, ne znam ni ja tko. Nemam pojma. Ja nisam ni DORH ni policija, ja sam župan. Ja ovdje sjedim, od sinoć smo ovdje na terenu, pokušavamo stvari poravnati i molimo dragoga Boga ili ne znam ni ja više koga da se ovdje stvari počinju rješavati, da svatko svoj posao radi kako treba i da ne dolazi do ovakvih havarija. Ova havarija je ogromna, zagadila je cijelu županiju i susjedne i došla je do BiH. Evo jedan moj prijedlog, sutra ćemo mi na našoj koordinaciji, ja ću osobno napisati dopise svim relevantnim službama i prije 20 godina sprječavati ovakve stvari, koji su trebali provoditi nadzor, napisat ćemo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i protiv vlasnika ove tvrtke - i Osijek i Osječko-baranjska županija. Pozivam forenzički centar iz Zagreba da dođu ovdje i da maksimalno profesionalnu provedu analizu, provedu ispitivanje zašto je došlo do ovog požara. Tko ga je i na koji način uzrokovao, tko to ne znamo, a je li namjerno - ali prema mojoj procjeni on je namjerno izazvan jer nema logike da je izbio na tom dijelu gdje nema šanse da izbije u desetom mjesecu i da se utvrdi odgovornost svih onih koji su bili dužni pratiti ovaj sustav. Ja nemam te poluge i ne mogu to sprječavati i ne mogu ulaziti u prostor privatne tvrtke i rješavati nekakve stvari koje naočigled nisu dobre. Zato postoje službe koje imaju plaće za to, koji su imenovani i nek izvole to raditi. Neka se provjeri i neka se vidi zašto je došlo do ovoga i neka se utvrde krivci. Vidjet ćete da ćete imati krivaca koliko god hoćete ako se bude radilo po zakonu i pravilno."

Mislite da se do sada nije radilo po zakonu i pravilu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se radilo po zakonu i pravilu ovdje ne bi bilo pola milijuna tona bačene plastike iz koje raste korov i trava. Ne bi ovdje bilo ovakvog požara jer je 20 tisuća kubika samo po zakonu koliko se moglo skladištiti, a ovdje je bilo pola milijuna."

Čuli ste vlasnika tvrtke da je požar sigurno podmetnut?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod tog vlasnika tvrtke već je nekoliko požara bilo, i u prijašnjim tvrtkama i uvijek se sve požarom završavalo. Postoje službe, niti vi u studiju RTL-a, niti ja ovdje ne mogu to riješiti. Postoje službe, službe neka krenu raditi svoj posao i vidjet ćete da ćete doći do frapantnih činjenica koje su nevjerojatne. U državi koja je članica EU, demokratskoj državi i sustavu koji treba funkcionirati kroz pravo i pravdu."

Što sad ljudi mogu očekivati, na što posebno trebaju obratiti pažnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra Grad Osijek i županija upućujemo dopis Vladi RH i zamolbu jer sam se čuo s premijerom da se ovo proglasi kao ekološka katastrofa jer ona upravo ovo i je.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo