PILOT-PROJEKT / Zdraviji i zeleniji obroci uskoro bi trebali u zagrebačke škole. Kako će u one koje nemaju ni kuhinje ni osoblja?

U Zagrebu kreće pilot-projekt zelene javne nabave koji bi u škole trebao dovesti proizvode lokalnih proizvođača. Zdraviji i zeleniji obroci prvo stižu u nekolicinu škola, a kako će u ostale koje nemaju kuhinje ni osoblja? Zagrebački gradonačelnik ima plan

17.3.2023.
8:10
VOYO logo

Trešnje, jabuke, jagode, pa čak i bukovače - neke plodove još čekaju, a neki su se već našli na školskom jelovniku.

"Jeli smo jagode, bukovače, mentu, luk, a najdraži mi je bio luk jer je bio kiselkast", govori učenica OŠ Središće u Zagrebu Sonja Puzjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim kad je to na meniju za užinu jer smo to mi uzgojili i puno je finije nego ono iz dućana", kazala je učenica OŠ Središće u Zagrebu Rita Pavušin.

Žele da proizvodnja u njihovu vrtu iz godine u godinu raste, a prehrana u školskoj kuhinji bude sve zdravija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo voćne sokove, sirupe, kompote, štrudle i jako su djeca zadovoljna. za vrijeme užine već dobiju te proizvode koje smo sami uzgojili, nešto naravno dobijemo iz vani jer još uvijek nemamo za sve naše potrebe", govori učiteljica u OŠ Središće u Zagrebu Natalija Vuković.

Image
zavaravanje kupaca /

Nema više varanja s 'domaćim' proizvodima: 'Ako je kulen od uvoznog mesa, to mora biti naznačeno na pakiranju'

Image
zavaravanje kupaca /

Nema više varanja s 'domaćim' proizvodima: 'Ako je kulen od uvoznog mesa, to mora biti naznačeno na pakiranju'

Cilj pilot-projekt Zelena javna nabava je u zagrebačke škole dovesti proizvode lokalnih proizvođača od kojih će se pripremati zdravi obroci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi dajemo prednost ekološkim proizvođačima da oni mogu planirati svoju proizvodnju, oni će znati pola godine unaprijed o kojim količinama se rade da se mogu organizirati i prilagoditi svoju proizvodnju", kazala je predsjednica Radne skupine za zelenu javnu nabavu Sonja Karoglan Todorović.

Među proizvođačima takva ideja odavno postoji. Zdenka Dodig ima sedam plastenika i nada se da će njezino voće i povrće i naći put do školskih tanjura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To omogućava stabilno tržište, ne morate onda razmišljati hoćete li salatu prodat ili zaorati. Potencijali su tu, sada to treba postaviti na zdrave noge, da se zna što se traži, koliko i u kojem vremenu, da se mi možemo pripremiti", govori Zdenka.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a prvi korak je odabrati najmanje 10 škola koje će sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledat ćemo naravno da pored meda koji sada imamo s lokalnih OPG-ova, možemo nabaviti recimo rajčicu, mrkvu, te namirnice koje najčešće koristimo. Želja svih nas je da u školi izbjegavamo koristiti te pekarske proizvode uz naravno kadrovske mogućnosti koje imamo", kazao je ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu Josip Petrović

A mogućnosti su takve da u školama nedostaje kuhara, a kuhinje nisu dovoljno opremljene. 95 % zagrebačkih učenika hrani se u školi, svi imaju besplatan, ali ne i topli obrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da je Vlada donijela mjere subvencije besplatnog obroka za sve učenike. Sav taj novac koji je došao od države, koji je pomogao da se snizi cijena prehrane za same roditelje ali i troškovi grada- sav taj novac će biti investiran u školske kuhinje", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kuhani, zdraviji i zeleniji školski obroci za sve učenike - velik su zalogaj za gradsku vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo