KAKO IZGLEDA REŽIM DANA? / Zavirili smo gdje odlaze mladi prijestupnici. Nema klasične žice, ali postoje striktna pravila

Nakon što su prošloga tjedna zbog vršnjačkog nasilja uhićene tri 14-godišnje djevojke, koje su potom i puštene, istražili smo što se događa s maloljetnicima koji završe iza rešetaka. Baš svi maloljetni delikventi u Hrvatskoj završavaju u Odgojnom zavodu Turopolje. Zavirili smo iza rešetaka

24.3.2023.
19:45
VOYO logo

U Odgojni zavod Turopolje dolaze svi mladi prijestupnici od 14 do 23 godine. Nema one klasične žice, ali postoje striktna pravila.

Sanja Iveljić Murat, voditeljica Odsjeka obrazovanja, pojasnila je režim dana u kojemu se nakon doručka radnim danom kreće u školu, na rad ili na slobodne aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi tamo nemaju razvijene navike učenja pa tako neki imaju 17 ili 18 godina, a idu u šesti razred. Dvije su škole unutar Zavoda.

"Nakon svakog programa, maloljetnik dobiva javnu ispravu, znači svjedodžbu ili uvjerenje koje se upisuje u radnu knjižicu. I ono što je još bitnije, ne vidi se da je stečeno u penalnoj ustanovi jer škola ima posebna dva žiga gdje se ne vidi gdje je stečeno", rekla je Iveljić Murat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
drastičan potez /

Policija o tome zašto su uhitili maloljetnike: 'Trend je zabrinjavajuć, ovo je poruka...'

Image
drastičan potez /

Policija o tome zašto su uhitili maloljetnike: 'Trend je zabrinjavajuć, ovo je poruka...'

Školski sat traje 45 minuta, a svi su predmeti kao i u vanjskim školama. Ima pet učionica. Osim osnovne škole, uče se i razna zanimanja među kojima su, između ostalog, kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje.

"Nauče sve što trebaju znati. Kuhaju kave, poslužuju gablece službenim osobama i nauče sve tajne struke. Nakon ovoga sposobni su raditi u kafiću i u bilo kojem restoranu", kazala je Iveljić Murat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će netko ostati, ovisi o sudu. Odgojna mjera varira od šest mjeseci do tri godine, a sve ovisi o njihovom ponašanju. Svi maloljetnici koji inače završavaju u Odgojnom zavodu Turopolje imaju slobodu šetanja, a imaju i svoju sportsku dvoranu.

Iako ih pravosudna policija nadzire 24 sata, nisu stalno pod ključem. Tako imaju pogodnost izlazaka i pravo na posjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su tu gdje jesu, došli su odlukom suda za mladež. To su najčešće zbog djela imovinskog karaktera, svjesni su da moraju odraditi svoje, završiti školu, napraviti nešto za sebe, promijeniti stavove, život, ponašanje. To je jedini način da jednog dana vani uspiju", poručila je Iveljić Murat.

Odgojiteljima je cilj da ih nauče živjeti po pravilima. Za svakog je napravljen pojedinačni program, a postoje i posebni programi podijeljeni po problemima, kao što su droga, alkohol, nasilje... Sada žive 24 sata s pravosudnom policijom i odgajateljima. Svatko sa svojom teškom pričom iza sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo