'NAJPOVOLJNIJA U OKRUŽENJU' / Vlada odlučila: poskupljuje mlijeko! Vučković za Danas: 'Hrvatskim potrošačima još uvijek je povoljno'

Image

'Naša je namjera bila smanjiti rizike smanjivanja otkupnih cijena mlijeka s obzirom na to da je riječ o nastojanju zaštite malih proizvođača, pri tome naravno da i druge mjere utječu na ove naše sveukupne ciljeve koje mi poduzimamo', poručuje Vučković

30.3.2023.
16:53
VOYO logo

Poskupljuje mlijeko! Odlučila je Vlada na prijedlog Ministarstva poljoprivrede. Cijena litre s 2,8 posto mliječne masti raste za 5 centi.

Odnosno litra će stajati jedan euro i tri centa! Također, Uvodi se gornja granice marže za trgovce za mlijeko s 2,8 posto mliječne masti od deset posto. Razlog je, objašnjavaju, kako bi se zaštitila primarna proizvodnja mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnije za Danas s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković razgovarala je reporterka RTL-a Petra Mlačić.

Image
NAKON SJEDNICE VLADE /

Filipović izjavio da HEP-u ide 900 milijuna eura, a Banožić ne želi da njegov engleski zasjeni pomoć Ukrajini

Image
NAKON SJEDNICE VLADE /

Filipović izjavio da HEP-u ide 900 milijuna eura, a Banožić ne želi da njegov engleski zasjeni pomoć Ukrajini

Je li poskupljenje bilo nužno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle od danas su usvojene određene promjene koje se odnose na trajno mlijeko. Naša je procjena da će usvojene promijene utjecati stabilizirajuće na cijeli lanac. Odluka je izmijenjena na način da još osigurava kupnju trajnog mlijeka s 2,8% mliječne masti, a ono se najviše u Hrvatskoj koristi, hrvatskim potrošačima povoljno. Još uvijek je riječ o cijeni koja je među najpovoljnijima prema našim podatcima i u okruženju, ali i puno šire", kaže ministrica.

Dodaje da su predložene i usvojene izmijene prema njihovom mišljenju na temelju dostupnih analiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je namjera bila smanjiti rizike smanjivanja otkupnih cijena mlijeka s obzirom na to da je riječ o nastojanju zaštite malih proizvođača, pri tome naravno da i druge mjere utječu na ove naše sveukupne ciljeve koje mi poduzimamo", poručuje Vučković.

Što je sve otkrila u razgovoru za Danas pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva gospodarstva poslali su nam i detaljnije informacije oko izvoza i uvoza mlijeka te same proizvodnje.

Prema podacima TISUP, tijekom 2022. godine ukupno je iz Hrvatske izvezeno 62.211 tona mlijeka i mliječnih proizvoda. U izvozu najveći udio čini mlijeko i vrhnje, a zatim fermentirana mlijeka te sirevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2022. godine uvezeno je 297.487 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, a najveći udio u uvozu čine mlijeko, vrhnje i sirevi.

Tijekom prošle godine ukupno je otkupljeno 405.425 tona svježeg, sirovog mlijeka od mljekarske industrije, pri čemu naglašavamo da otkup nije jednak proizvodnji mlijeka, no još ne raspolažemo ukupnim podatkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjera radi, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 557.580 tona mlijeka, od čega je otkupljeno 428.665 tona od strane mljekarske industrije.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo