OGLAS

SVE SMO PROVJERILI / Varaju li nas proizvođači na gramaži? Da, umjesto 400 grama u pakiranju tjestenine je 345

Nekim je proizvodima cijena ostala ista, ali ne i gramaža. Imamo osjećaj zadovoljstva, no imamo li i razloga za to. Posebno, ako u pakiranju niti nema onoliko grama koliko piše da ima. Reporterka RTL Danas-a Kristina Čirjak neke namirnice odnijela je na analizu vidjeti odgovaraju li deklaraciji

20.2.2023.
20:11
VOYO logo

Kako bi provjerili varaju li nas na proizvođači na gramaži odlučili smo uzeti pet proizvoda koji se često nalaze na popisu mnogih za kupnju. Grickalice, čokolada, kava, žitarice i tjestenina. Odabrali smo ih u dogovoru sa stručnjacima s Prehrambenog - biotehnološkog fakulteta, a proizvođači su slučajni odabir.

Odnijeli smo ih na analizu, a svaki proizvod smo izvagali bez ambalaže te provjerili odgovara li gramaža istaknuta na pakiranju stvarnoj težini proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Greške najčešće možete naći kod proizvoda koji se inače pakiraju vrlo brzim procesima, a to su pakiranja na strojevima kao što su primjerice grickalice", kaže Mario Ščetar, izvanredni profesor na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Image
papreno skupo /

U Dubrovniku je skupo živjeti, ali ni počivati u miru nije ništa jeftinije. Grobno mjesto poskupljuje i do 20%

Image
papreno skupo /

U Dubrovniku je skupo živjeti, ali ni počivati u miru nije ništa jeftinije. Grobno mjesto poskupljuje i do 20%

Prvo smo odlučili izvagati kavu, pakiranje od 500 grama. I da, nije istina što piše
"Dakle, imamo odstupanje od dozvoljene mase. Tu nam je manje za 12 grama. A dozvoljeno odstupanje je 3 posto", kaže Ščetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri vaganju zobenih pahuljica ostajemo iznenađeni. Ima ih više. Ali s tjesteninom to nije slučaj. Umjesto 400 grama koliko piše u pakiranju je 345.

"Imamo odstupanje od 55 grama. To me zaista iznenađuje me. Ovoliko odstupanje nikako nije dozvoljeno", ističe Ščetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vagali smo čokoladu, alu tu je odstupanje malo i dopušteno. Slična situacija je i sa štapićima. I njih je manje. Odstupanje dva i pol grama.

"Dakle, od pet naših proizvoda dva su u nedozvoljenom minusu, a dva su u minusu koji je dozvoljen pravilnikom", kaže Ščetar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je jedan proizvod u plusu - žitarice.


Zagrepčanka Vida nam kaže da na to ne obraća pažnju
"Niti imam vremena niti dobro vidim, ali da vjerujem proizvođačima baš i ne", dok njezina sugrađanka Martina ističe da obraća pažnju na gramažu ali da vjeruje da je to što piše istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali onom što piše, očito nije za vjerovati.

"Danas je ubrzana proizvodnja i ovi proizvodi se pakiraju u razmacima od sto paketića u minuti i tu dolazi do te varijance u masi. Tako da su rezultati uobičajeni, ali na štetu potrošača", objašnjava Ščetar
Na pitanje treba li više kontrolirati trgovce knaš sugovornik aže da apsolutno treba, ali da je ovo više stvar proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova je zakonska dužnost da na kavi onda piše 490 grama umjesto 500 i na tjestenini 350, a ne 400. Ako vam se ponekad čini da su vrećice poluprazne, dobro vam se čini. Osjećaj vas ne vara, ali pojedini proizvođači očito da

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo