NEDOSTAJE RADNE SNAGE /

Uoči sezone, poslodavci angažiraju agencije, oglašavaju se u zemljama u okruženju i nadaju se stranim radnicima

Na vratima jednog ugostiteljskog objekta koji radi sezonski stoji da traže tri konobara i jednog djelatnika u kuhinji. Sve više je ugostiteljskih objekata, ali isto tako i hotela u Zadru koji ne mogu bez uvozne radne snage. Procjenjuje se da u Zadru preko ljeta radi više tisuća stranaca

25.2.2023.
20:27
VOYO logo

Njihovi klijenti često su slavne osobe, domaći ljudi i turisti. Sporazumijevaju se na engleskom jer većina brijača nije iz Hrvatske.

"Inače su Turci i Kosovari jedni od najboljih brijača svijeta, tako da je to jedan od razloga zašto smo baš njih izabrali..Imamo Šimu Aziza, dali smo mu i domaće zadarsko ime i našeg Omera Josipa", kaže Ivan Mišković, vlasnik brijačnice iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omer je vidio oglas na internetu, došao i kaže nije požalio. Plaća je bolja nego u Turskoj, a Zadar ugodan za život. U 8 mjeseci naučio je i ponešto hrvatskog

Traženi su kuhari, konobari, vrtlari, vozači, recepcioneri, voditelji i sva moguća zanimanja u turizmu. Hrvatska će ove godine uvesti najmanje 35 tisuća turističkih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tisuće sportaša /

U Istri cvjeta sportski turizam: 'Savršeno podneblje, savršena klima'

Image
Tisuće sportaša /

U Istri cvjeta sportski turizam: 'Savršeno podneblje, savršena klima'

Na vratima jednog ugostiteljskog objekta koji radi sezonski stoji da traže tri konobara i jednog djelatnika u kuhinji. Sve više je ugostiteljskih objekata, ali isto tako i hotela u Zadru koji ne mogu bez uvozne radne snage. Procjenjuje se da u Zadru preko ljeta radi više tisuća stranaca.

"Mislim da će ovu godinu biti najviše izražen problem zato što se povećava priliv turista i pretpostavlja zbog onih nesretnih okolnosti koje su se nažalost desile u Turskoj da će dobar dio turista gravitirati Hrvatska, Italija. Lani smo bili blizu puknuća po pitanju kadra tako da smatram da bi ovu godinu moglo biti i puno gore", kaže Josip Vrsaljko, kuhar i nastavnik u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar.

Više je novih restorana i hotela, a i radnici imaju veće zahtjeve.

"Naravno da i ljudi koji rade traže neka svoja prava, pa će se ići i u tom smislu isto tako. Neće se raditi dvokratno, nego će ljudi morati imati više smjena, slobodni dan, dva slobodna dana, zahtjevi su razni, a na poslodavcima je da se prilagode", kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od uvjeta sve češće je i kvalitetan smještaj.

"Svi radnici koji nam dolaze za turističku sezonu nemaju smještaj. Nama je to gotovo najveći problem i sigurno da najprije moramo osigurati smještaj, a onda i svakako dobar, dobar osobni dohodak i u tom slučaju neće biti nikakvih problema", kaže Stipe Knežević, član vijeća Turističke zajednice Zadarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako ih i bude, svi oni koji traže posao u sezoni potražit će ga u Austriji ili Njemačkoj koje traže i više sezonaca od Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo