NACRT NOVOG ZAKONA / Umjesto neodgovornih roditelja, alimentaciju će do punoljetnosti plaćati država. Je li riječ tek o predizbornom obećanju?

Umjesto neodgovornih roditelja, alimentaciju će do punoljetnosti plaćati država, stoji u nacrtu novog zakona koji bi trebao biti donesen iduće godine. Hoće li 9 tisuća djece koja danas ne primaju alimentaciju napokon moći mirno spavati i hoće li se zaista ubrzati postupak ili je riječ o predizbornom obećanju?

16.9.2023.
21:00
VOYO logo

160 eura za dva maloljetna djeteta, to je alimentacija s kojom bi majka s kojom smo razgovarali morala živjeti i odgajati djecu. Nažalost, ni taj mizerni iznos, otac ne plaća, iako mu je to zakonska obveza

"Gospodin ne plaća alimentaciju, odjavio se sa svih adresa, radi na crno i ne možemo ništa poduzeti s time", govori nam pa dodaje da stalno krpaju kraj s krajem, a usto su i podstanari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušala je preko Centra za socijalnu skrb, ali se kaže, sve odužilo. Nema novca za odvjetnike i dugotrajne procese.

"Još ništa nisu pokrenuli. Sve traje skoro gotovo godinu dana. Centar ne čini apsolutno ništa", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi se trebalo promijeniti. Država je do sada plaćala alimentaciju maksimalno tri godine, sada bi trebala do 18. rođendana. Naplata će ići preko Agencije za osiguravanje potraživanja. I dok udruge pozdravljaju odluku, upozoravaju da roditelji, najčešće majke, novac čekaju duže od pola godine.

"Tri mjeseca ste morali čekati da ne plaća, onda idete tražiti bake i djedove, to nekoliko mjeseci i onda s time idete u zavod za socijalni rad kažete, probao sam, nije išlo. Dajte nam odobrite privremeno uzdržavanje. I to onda ide upravni postupak, donošenje rješenja……“ upozorava Iva Jovović, predsjednica udruge LET.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ministarstvu uvjeravaju da će cijeli postupak uskoro ići brže i da neće trajati mjesecima. Osnovali su i famoznu radnu skupinu.

"Jedan pod ciljeva i je skraćivanje toga roka. Znači ono što se promišlja i razmatra da taj rok bude maksimalno mjesec dana i da ne mora se više čekati ovaj dugi period od tri mjeseca", najavljuje ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od kritika i roditelja i struke je i premali minimalni iznos alimentacije koja se određuje u odnosu na prosječnu neto plaću. Trenutni je minimalni iznos 172 eura za djecu do šest godina, 203 eura za djecu do 12 godina i 223 za mlade do 18. godine. Kada država preuzme plaćanje – daje svega 50 posto iznosa, premalo za normalan život.

"Ono o čemu mi raspravljamo je da taj postotak od 50 posto bude viši“, dodaje Barilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 9000 slučajeva neplaćene alimentacije, svega 2500 tisuće roditelja zatražilo je alimentaciju od države. Postupak je skup i traje dugo.

"Većina žena ne ode do centra ni na sud i ne zatraži cijeli ovaj postupak i dijete ostane bez uzdržavanja drugog postupka. Sve stvari opet će obavljati ona, najčešće govorim to su statistički majke s djecom, tako da do ostvarenja alimentacije će biti dug i težak put“ zaključuje za kraj sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Petö Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predizborni trik ili stvarna promjena koja će poboljšati život djece, znat ćemo dogodine - kad se očekuje novi zakon.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo