najbolji je lički /

U Lici nema šljiva za rakiju, ali zato krumpir rodio kao nikad: Hoće li zbog toga pojeftiniti?

Ove su im godine šljive podbacile, ali zato krumpira ima u izobilju. I to onog pravog, ličkog, pa je ondje vađenje krumpira u punom jeku. Hoće li zbog dobrog uroda i većih količina barem on pojeftiniti?

18.9.2023.
19:48
VOYO logo

Vreće izvađenih krumpira su svukud po poljima. Uobičajen je to prizor iz Like ovih dana za koji je trebalo i puno pomagača. Na polju Mirjane Zorić u Smiljanu dosta je berača.

"Prijatelji, ekipa koju između sebe pomažemo, beremo. U mirovini smo i s tim ubijamo dane. Krumpira imamo za sebe i za prijatelje i za podijeliti i to je to", kaže Mirjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susjedstvu, na poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Miškulin, glavni pomagač je stroj za vađenje krumpira koji se bori i s travom izraslom zbog dosta vlage.

Bit će i kod njih za obitelj, prijatelje, ali i prodaju s 3 tisuće kvadrata zasađenih sortama desire i agria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je naporno, ali moramo to što više prije kiše da se pobere i da se riješi", objašnjava gospođa Ivanka Miškulin kako će biti teško vaditi krumpire kada zemlja bude mokra.

Njezin suprug Joža bori se s travom izraslom u polju jer je vlage bilo i previše, ali u konačnici imaju jednu od boljih godina u krumpirištu.
"Zadovoljni smo. Krumpir je kvalitete dobre, ima ga dobra količina", kaže Joža Miškulin.

Na pojedinim je područjima bilo i previše kiše, pa tu urod ipak nije bio obilat. Temeljito obavljanje agro mjera jedini je bio način za uspješnu berbu kaže Božidar Nikšić, viši savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Gospić:

"Ova godina je bila malo i čak prevlažna za krumpir, ne u nekakvim jedinicama milimetarskim, nego u oborinama koje nisu bile pravilno raspoređene. Postoje područja gdje je dosta lošije. Prvo i osnovno što se tiče stručne strane, potrebna je sva agrotehnička mjera. Gdje su agrotehničke mjere upotpunjene i gdje su u potpunosti napravljene, tu nije izostao prinos", objašnjava Nikšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJLOŠIJI UROD U 100 GODINA /

Pripremite drva jer vas šljivovica ove zime grijati neće! Drama u Lici: 'Nema dovoljno šljiva za rakiju'

Image
NAJLOŠIJI UROD U 100 GODINA /

Pripremite drva jer vas šljivovica ove zime grijati neće! Drama u Lici: 'Nema dovoljno šljiva za rakiju'

Lički krumpir sada se uglavnom prodaje za 1.20 eura. U trgovinama se krumpir može pronaći u rasponu od 1 eura do 1.30.

"Kad se pobere sav krumpir možda će doći na euro, možda i niže, ne znam. Za sad je tako, iako neki uz onu glavnu cestu prema Gospiću drže cijenu 1.50, ne spuštaju. Sad jesen u Lici kad bude u Gospiću, to će još biti zadnji udar, pa ćemo vidjet" smatra Joža Miškulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći lički proizvođač ne vjeruje da će se dogoditi pad cijena krumpira jer ga je ove godine generalno manje, a lički krumpir čini tek manji dio hrvatske proizvodnje krumpira.

"Ova cijena je rezultat ukupnog rasta ulaznih troškova, odnosno repro materijala i svih drugih ulaznih troškova, ali i činjenice da na nivou cijele Hrvatske ove godine je krumpir podbacio..A i u Europi se očekuje, odnosno je niži prinos u Zapadnoj Europi zbog posljedica suše", kaže Nikola Vidaković, direktor tvrtke za proizvodnju krumpira iz Lovinca koja veliki skladišni prostor za krumpire s njihovih 35 hektara zemljišta ima u Gospiću.

Lički krumpir ipak se uvijek može pohvaliti markicom geografskog porijekla i visokom nutritivnom vrijednostima koje ne mogu imati krumpiri posađeni ispod 500 metara nadmorske visine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo