PRIPREME ZA FAJT / Milanović ima novu taktiku: Donosimo tko sve želi biti predsjednik i ugroziti ga

Dok Zoran Milanović kreće po svoj drugi mandat, i prema našoj anketi ima veliku potporu građana, HDZ još nema kandidata

Andrijana Čičak Božić

Andrijana Čičak Božić

Iako slika na TV-u govori tisuću riječi, ne može ispričati cijelu priču. Donosi vam ono što nedostaje!

8.7.2024.
9:28
VOYO logo

Do predsjedničkih izbora je ostalo još pet i pol mjeseci. Aktualni predsjednik već je počeo kampanju. "Ja znam tko sam, što sam, imam iskustvo, imam znanje to je vrlo važno, ali nije presudno", rekao je Zoran Milanović.

"Sad utješno želi biti ono što je sada", smatra Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za borbu je spreman i premijer, no još nije odlučio koga staviti u ring s Milanovićem. U HDZ-u bi ponovno rado slavili. Kolinda Grabar Kitarović više nije opcija, a traži se pravi kandidat pa se pojavilo ime i književnika Mire Gavrana.

"Što da vam kažem, ako se zasitim Matice i pisanja razmislit ću. Hvala vam lijepo", rekao je Miro Gavran, književnik i predsjednik Matice hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i Oleg Butković, koji se s kravicom uspješno suprotstavljao Milanoviću na parlamentarnim izborima.

"Ja mislim da je Zoran Milanović zreo da izgubi te izbore", a na pitanje bi li se on pristao kandidirati odgovara: "Vidjet ćemo pustite to stranačkim tijelima da o tome odluče", rekao je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IZNIMNO SMO PONOSNI' /

HDZ dobio najviše mandata. Medved: 'Naši rezultati će biti vidljivi i na predsjedničkim izborima'

Image
'IZNIMNO SMO PONOSNI' /

HDZ dobio najviše mandata. Medved: 'Naši rezultati će biti vidljivi i na predsjedničkim izborima'

Spominjala su se i imena Jandrokovića, Mate Granića, Ivana Anušića, te Davora Ive Stiera. "Gotovo da svaki tjedan novo ime", komentirao je Stier.

Upravo njegovo ime je zauzelo drugo mjesto u RTL-ovoj anketi odmah nakon Milanovića. Treći je nekadašnji HDZ-ov ministar Dragan Primorac, a u top sedam ušli su i Selak Raspudić, Ivana Kekin, te Penava i Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijepo je to vidjeti da naša stranka još nije ni izabrala kandidata, ali da vidimo da imamo podršku i na slijepo. Ali sigurno kada odlučimo tko će biti kandidat ili kandidatkinja da će podrška rasti", smatra Kekin.

Predsjednik želi biti Mislav Kolakušić, a na Pantovčak bi i Marija Selak Raspudić, no izlaskom iz Mosta više nema potporu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bojim se fajta ni s kim, tako ni sa Zoranom Milanovićem. Svi koji smo ušli u političku arenu spremni smo iskoračiti", rekla je Selak Raspudić.

Njezinom bivšem stranačkom kolegi Boži Petrovu godi što birači misle na njega, no kaže nam: "Osobno trenutno nemam takvih aspiracija. Predsjedništvo Mosta će o tome uskoro donijeti odluku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ne želi biti ni šef Domovinskog pokreta. "Hvala građanima na povjerenju ali teško, ono što mogu osobno u svoje ime reći da sigurno neću biti kandidat na predsjedničkim izborima", rekao je Ivan Penava.

Domovinski pokret će imati svog kandidata, ili zajedničkog s HDZ-om, ali ne isključuje ni potporu Milanoviću. Milanović iza sebe ima SDP, koji su bili uz njega kada je imao premijerske ambicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su Milanovićeve premijerske ambicije utjecale na šanse da ponovno postane predsjednik otkriva Kamilo Antolović, sudski vještak za komunikaciju.

"Vjerojatno se umanjila, ali ne značajno da njegova kandidatura za drugi mandat ne bi bila vrlo ozbiljna i njegova šansa budimo realni je daleko najveća", kaže Antolović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je "za kandidate je važno da imaju karizmu, stav, ali i potporu stranke" jer je teško pridobiti glasače ako je netko potpuno nepoznat.

"Sve ove kandidature koje se pojavljuju u javnosti zapravo su isprobavanje terena kako reagira javnost na pojedino ime i da još pravih kandidata i kandidatura nismo ni vidjeli", smatra Antolović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se od parlamentarnih izbora primirio, i bar zasad ima novu taktiku. "Prije svega neću raditi besplatnu propagandu onima koji su kandidati ili skriveni kandidati", kaže Milanović.

Crveni tepih na Pantovčaku je spreman. A tek se trebaju otkriti svi oni koji žele po njemu hodati sljedećih pet godina. Jedini sigurni stanar Predsjedničkih dvora zasad je samo paun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo