DROGU SKRIVAJU U GRMLJU / Tamo gdje se igraju djeca, narkomani redovno konzumiraju svašta. Drogu skrivaju u grmlju, a igle su na svakom koraku...

Alkohol, droga pa i narkomanske igle u blizini dječjih parkova, vrtića, škola - problemi su to s kojima se bore mnoge sredine u našoj zemlji. Zato su stanovnici splitskih Gripa krenuli u akciju. Za početak traže jaču rasvjetu

3.9.2023.
8:30
VOYO logo

Dovoljno je skriveno da se može konzumirati svašta. Pa ni odbačene igle nisu rijetkost. Noću se neosvijetljeni plato koristi za drogiranje, ali uskoro se na njemu igrati i djeca iz obližnjeg vrtića.

"Nama je najveći problem što iza njih ostaje tko zna što, a djeca se mogu nabosti i onda imamo problem. Nisu u pitanju samo djeca, nego i stanari obližnjih zgrada koji koriste ovaj prostor", kaže Karlo Pilko, predsjednik Gradskog kotara Gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari se boje odmazde pa ne žele u javnost, ali prijavljivali su narkomane. Policija je ove godine uhvatila uživatelje na toj lokaciji u tri slučaja. Sve je bilo riječ o manjim količinama, jer navodno drogu spremaju u grmlju.

Image
tragični gubitak /

Najteže iskustvo koje roditelj može imati. Kćer mu priznala prije predoziranja: 'Ne mogu imati normalnog dečka, samo narkomana'

Image
tragični gubitak /

Najteže iskustvo koje roditelj može imati. Kćer mu priznala prije predoziranja: 'Ne mogu imati normalnog dečka, samo narkomana'

"Prema informacijama koje smo dobili ono kad obave što imaju obaviti onda ostatak sklone tu jer ostatak smatraju sigurnijim. Jer ako dođe policija ništa i neće moći pronaći ništa. Za ništa ih neće moći teretiti i onda se ostavlja u žbunju i drugi put kad dođu zaliha ih čeka i tako ukrug", kaže Pilko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim rasvjete kojoj bi vjeruju promijenila situaciju, iz kotara su zatražili da se raščisti grmlje.

"Mi ćemo to sljedećih dana obaviti, trenutno prije početka školske godine se čiste vrtići i osnovne škole tako da će to biti napravljeno", govori direktor Parkova i nasada, Siniša Gašparević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njih na teren će izaći i udruga Help koja inače skuplja odbačene igle.

"Mi redovito surađujemo sa svim kvartovskim predstavnicima i komunalnim redarima, onda nam jave ili redari ili iz kotare ako nađu odbačeni pribor za injektiranje", kaže Tijana Skelin, koordinatorica Udruge Help.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju pronalaska igle najbolje je kontaktirati Udrugu.

"Ako su stare igle one zapravo nisu opasne jer se virus hepatitisa zadržava najviše 48 sati. Nije to toliko opasno, ali je neugodno i ne bi trebalo biti na javnim mjestima, a pogotovo tamo gdje se okupljaju djeca", dodaje Skelin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zapuštenom platou uskoro će stići i vrtićka djece, a možda se grad sjeti da bi uz malo ulaganja o rasvjetu to moglo biti prikladno igralište za djecu, a ne okupljalište za narkomane.

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo