IMAMO DETALJE / Dosad su bile u avionima, a sada crna kutija stiže i u automobile. Kako će funkcionirati i što će se sve vidjeti?

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

'Podatke koje će kutija prikupljati su propisanim europskim pravnim dokumentima, i oni će snimati 23 obvezna podataka i određeni dio dodatnih', kaže Šarić

Marko Šiklić

Marko Šiklić

TV reporter, najčešće se bavi ekonomijom i društveno-socijalnim pričama. Bez kompromisa, donosi najbržu istinu

9.7.2024.
16:58
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Iako su u zrakoplovima prisutne više desetljeća, crne kutije sada dolaze i u sve nove automobile, i to bez iznimke. Crna kutija je uređaj koji bi trebao otkriti, do najsitnijeg detalja, sve što se događalo u sekundama prije prometne nesreće.

Takozvana crna kutija bilježi čak 23 podataka koji pomaže u vještačenju. Podaci pohranjeni u crnoj kutiji neće se koristiti za praćenje ponašanja vozača, ali će služiti u otkrivanju brojnih prijevara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se konkretno promijenilo od 7. srpnja?

"Promijenilo se s aspekta analize prometnih nesreća puno toga. Promijenilo se to da mi od 7. srpnja sva nova proizvedena vozila moraju imati tu tzv crnu kutiju u vozilima koja će nama koji se bavimo istraživan jem prometnih nesreća uvelike pomoći u rekonstrukciji tih događaja", kaže Željko Šarić sa Zavoda za prometno-tehnička vještačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate i jedan uređaj pomoću kojega se čita sadržaj te crne kutije. Kako sve funkcionira?

"Ovaj uređaj služi za prikupljanje podataka iz te tzv. crne kutije u vozilima i pomoću njega mi možemo pristupiti tim podacima i prikupiti podatke o kretanju vozila pet sekundi prije samog sudara i podatke u samom sudaru. To je u ovom području svojevrsna novost zato što možemo rekonstruirati što su vozači radili pet sekundi prije sudara, kako su upravljali vozilom i to uvelike pomaže u analizi nesreće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot RTL Danas

Koje će sve podatke sadržavati crna kutija?

"Podatke koje će kutija prikupljati su propisanim europskim pravnim dokumentima, i oni će snimati 23 obvezna podataka i određeni dio dodatnih. Među njima dio koji se odnosi na korištenje mobitela, ali bit će podaci o brzini vozila, je li vozač kočio, na koji način je manipulirao volanom, je li bio vezan, i cijeli niz drugih podataka koji su jako važni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje još novosti i sustavi na vozilu stižu, pogledajte u nastavku:

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo