nisu svi sretni / Split na ruti kruzera, ove godine uplovit će njih 317: 'A gosti niti jedu, niti piju, a kruzeri onečiste more'

Iako ne mogu ispuštati nikakav otpad u more, veliki su zagađivači zraka. Zato su u Splitu nabavili mjernu stanicu za kvalitetu zraka i preliminarni rezultati pokazuju da je kvaliteta zraka u lipnju bila ista kao i 2015. godine

23.8.2023.
7:33
VOYO logo

Golemi brodovi i veliki broj putnika gotovo svaki dan u splitskoj luci. Što se tiče kruzera premašena je i 2019. i to za 12 posto. A kroz Split će proći tijekom godine više od 300 tisuća putnika s kruzera…

"Lani je bilo 280 kruzera, a ove godine 317 kruzera očekujemo da će uploviti u luku Split", kaže pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Split Joško Berket Bakota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po konvencijama, oni ne smiju ispuštati nikakva otpad u more, ali veliku su zagađivači zraka. Zato je lučka uprava nabavila mjernu stanicu za mjerenje kvalitete zraka.

“Zajedno sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo vršimo kontinuirano mjerenje koje ćemo nastaviti u idućim godinama. I prvi preliminarni rezultati do lipnja ove godine su pokazali istu kvalitetu zraka koja je bila 2015.", govori Berket Bakota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
promjene u turizmu /

Ministrica turizma oštro: 'Gasit će se uredi Turističke zajednice u gradovima i općinama ako ne naprave posao'

Image
promjene u turizmu /

Ministrica turizma oštro: 'Gasit će se uredi Turističke zajednice u gradovima i općinama ako ne naprave posao'

Kada stignu u grad, kruzeri ostaju svega par sati, ali zato nastaje gužva navalom tisuće gostiju.

“Pa što se ugostiteljstva tiče oni dolaze u vrijeme kad je najmanje posla u ugostiteljskim objektima. Dakle u vrijeme ručka i uvijek stanu na koju fetu sira, malo vina, koktel i što se tiče ugostiteljstva oni su OK potrošači", kaže vlasnica restorana Jelena Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane hoteli nemaju koristi od takvih gostiju i ne smatraju ih dobrim potrošačima.

“Oni najčešće niti jedu, niti piju kod nas oni su gosti koji posjećuju trgovine suvenirima i samoposluge tako da ugostiteljski objekti i hoteli od njih nemaju nikakvu financijsku korist, a s druge stare imamo znamo da silni brodovi onečišćivači mora", govori direktorica hotela Nevena Čikeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki kruzeri opterećuju destinaciju, a u svijetu je trend izmjestiti ih u luke koje nisu turistička središta. Cilj je smatraju stručnjaci u destinaciji primate samo manje brodove za kružna putovanja.

“Primaju se manji kruzeri s bogatijim gostima koji ostaju 8 do 10 sati na destinaciji, ne ovi koji ostaju dva-tri gdje ne mogu ništa potrošiti. Plus toga se usmjeravaju ovi drugi na destinacije koje dotad nisu bili turističke, primjer prava naša Italija koja je Veneciju potjerala , a napravila je home port za kruzere u Anconi I Bariju", kaže profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu Srećko Favro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok sve više svjetskih turističkih destinacija ograničava dolazak velikih kruzera, Split očito još takvo što nema u planu. Za sada je popularan na ruti brojnih kompanija za kružna putovanja koji gotovo cijelu godinu stižu u luku.

POGLEDAJTE VIDEO: Ministrica turizma oštro: 'Gasit će se uredi Turističke zajednice u gradovima i općinama ako ne naprave posao'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo