skupo, skuplje, najskuplje / Sir poskupio 66, limun 135, pasta za zube 232%. Vlada upire prstom u trgovce, oni u proizvođače. A građani sve plaćaju

Bit će rekordna potrošnja sudeći prema hrvatskim cijenama. A cijene hrane iz mjeseca u mjesec rastu. Neki proizvodi i više od 200 posto. Iz Vlade kažu da su učinili što mogu i upiru prstom u trgovce. Oni u proizvođače, koji zatvaraju krug i od Vlade traže manje poreze. A dok se svi međusobno optužuju, cijenu plaćaju građani

3.8.2023.
19:52
VOYO logo

U četiri mjeseca sir je u Hrvatskoj poskupio više od 66 posto. Trgovci upiru prstom u proizvođače, a oni vrući krumpir šalju dalje niz proizvodni lanac.

"Mlijeko kao sirovina sudjeluje u 50 posto naših troškova i ono se diglo u zadnjih, znači, zadnje dvije godine 70 posto", kaže Šime Gligora, proizvođač sira i mliječnih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u lipnju po rastu proizvođačkih cijena bila u vrhu Europske unije. Najveći rast cijena industrijskih proizvoda zabilježen je u Irskoj, za četiri posto, a odmah slijede Hrvatska i Švedska s 1,3 posto odnosno 1,2 posto više nego u svibnju.

"Mlijeko je burzovna roba i ako raste cijena mlijeka u Americi i u Europi, onda normalno da će rasti i u Hrvatskoj cijena. A uzroci gdje su…a pazite, od viška novaca u covidu, rata u Ukrajini, rasta energenata", ističe Gligora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nisu turisti blesavi /

Istrijani cijene apartmana vratili na prošlogodišnje. Skoro ostali prazni, a sada je sve bukirano

Image
nisu turisti blesavi /

Istrijani cijene apartmana vratili na prošlogodišnje. Skoro ostali prazni, a sada je sve bukirano

Znači, univerzalni razlozi. I dok ne možemo znati koliko rat u Ukrajini uznemirava hrvatske ovce, koze i krave, znamo da su energenti u eurozoni u srpnju pojeftinili za 6,1 posto, a Vlada ih je mjerama kontrolirala i ranije, tvrde iz Banskih dvora.

"Možda ste primijetili, cijene energenata u zadnjih nekoliko mjeseci padaju i to se mora prelijevati na konačne cijene" tvrdi Zvonimir Savić, posebni premijerov savjetnik za ekonomiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, statistika govori suprotno. U odnosu na kraj ožujka zubna pasta je poskupila za više od 232 posto. Limun skuplji je gotovo 135 posto, Kelj za više od 115 posto, dok je jedna vrsta paštete skuplja 111 posto. Podaci su to vladine web stranice Kretanje cijena kojoj je svrha trebala biti posredno ukrotiti inflaciju.

"65 posto proizvoda koji su tamo izlistani zadržalo cijenu u odnosu na 31. prosinca prošle godine", tvrdi ministar gospodarstva Davor Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda u davnom ožujku. Četiri mjeseca kasnije od 2302 proizvoda na više od 24 tisuće eura vrijednoj web stranici 54 posto ih je poskupilo, 17,5 posto ih je pojeftinilo, a 28 posto zadržalo cijenu u odnosu na 31. prosinca. Dakle, inflaciju nije zaustavila. No, to nije krivica Vlade, kaže sindikalist Sever.

"Cijene su rasle 55 posto više u hrani nego li što je ukupan rast inflacije. To je nešto gdje netko očito bere ekstra zaradu i gdje pohlepa dolazi maksimalno do izražaja", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači traže smanjenje PDV-a, ali kad bi ga vlada dosad smanjivala, cijene nikad nisu padale.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo