Porezna klopka / Shakira se nagodila da izbjegne robiju, platit će milijune. No muke po porezu imali i Ronaldo, Modrić, Ana Karamarko

Mega popularna glazbenica Shakira zbog porezne prijevare ipak neće u zatvor. Nagodila se na sudu u Barceloni i uplatit će gotovo 8 milijuna eura i sudske troškove. No, španjolsko poglavlje, koje će pamtiti i po propaloj vezi s nogometnom zvijezdom, tu za nju ne završava

20.11.2023.
21:44
VOYO logo

Baš u trenutku kada je suđenje trebalo početi kolumbijska pop zvijezda Shakira, pristala je na nagodbu sa španjolskim tužiteljima.

Optužba - nije platila 14 i pol milijuna eura poreza na dohodak dok je živjela s nogometašem Gerardom Piqeom u Barceloni, u razdoblju od 2012 do 2014. Shakira je u više navrata poricala krivnju, i tvrdila da tada zapravo nije ni živjela u Španjolskoj zbog nomadskog načina života koji vodi. Zbog dobrobiti sinova je, na kraju - ipak popustila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donijela je tešku odluku o kojoj je temeljito razmišljala, bila je to komplicirana odluka. Bila je motivirana željom i fokusom na brigu o djeci, sinovima i vlastitoj profesionalnoj karijeri", kazala je njezina odvjetnica Miriam Company.

Image
ZLATNA NAGODBA /

Shakira pristala platiti puste milijune samo kako bi izbjegla zatvor. Nad glavom joj visila robija od 8 godina...

Image
ZLATNA NAGODBA /

Shakira pristala platiti puste milijune samo kako bi izbjegla zatvor. Nad glavom joj visila robija od 8 godina...

Sada mora platiti 50 posto iznosa dugovanja, odnosno 7,3 milijuna eura. Prihvatila je i plaćanje novčane kazne od gotovo pola milijuna eura kako bi izbjegla zatvor. Shakira je možda posljednja zvijezda koja je imala problem s neplaćanjem poreza, ali nikako nije jedina. Utaja poreza najčešća je u svijetu nogometa. Tu su Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos i Neymar, kojemu je sud u Brazilu naredio plaćanje čak 45 milijuna eura kazne. Zašto se to događa i zašto, primjerice Leo Messi ne plaća porez?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sponzorski ugovori za sportsku opremu, marketinška prava na lik i djelo, takve nekakve stvari, tu se znaju desiti, te greške, to je ta siva zona. Ne idu u to oni svjesni sami, ispadne da ta struktura koja im je složena, ne funkcionira, nije legalna", objasnio je Marko Naletilić, nogometati menadžer. Iznimke nisu ni domaće zvijezde. Luka Modrić platio je kaznu od gotovo 900.000 eura zbog utaje poreza. Ana Karamarko, supruga Tomislava Karamarka priznala je krivnju i nagodila se s USKOK-om. Zbog utaje poreza osuđena je uvjetno na 10 mjeseci zatvora, uz plaćanje kazne i sudskih troškova.

"Ja sam u životu imao 2, 3 slučaja utaje poreza, u 90 posto uskočkih slučajeva, osim uzimanja mita, to se kod nas kategorizira kao zlouporaba položaja, ovlasti, odgovornosti", kazao je odvjetnik Ivo Franić. Za zlouporabu položaja u Hrvatskoj kazna može biti od 4 pa čak do 12 godina zatvora. I Shakiri, u slučaju da ju je sud proglasio krivom - prijetila bi kazna od 8 godina zatvora. Nagodba možda ipak bolje zvuči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo