USPJEH NA RAZINI SVIJETA! / RTL Danas ekskluzivno na Rebru gdje su pacijentici drugi put presadili srce: 'Prvo je primila prije 20 godina'

Pacijentica se dobro oporavlja, a novo srce trebala je jer je tijekom godina propala funkcija ranije presađenog srca. Stavljena je na urgentnu listu 'Eurotransplanta'. Inače, ovo je čak treći put da su izveli operaciju drugog presađivanja srca na istom pacijentu. Dr. Miličić otkriva da su svi živi

26.9.2023.
19:21
VOYO logo

Veliki uspjeh naših liječnika na Rebru koji su izveli su još jedan sjajan pothvat jer su 61-godišnjoj ženi uspješno su, po drugi put, presadili srce.

Riječ je o pacijentici koja je imala zdravstvenih poteškoća sa srcem presađenim još 2003. godine, pa joj je sada, nakon 20 godina, bilo potrebno novo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O detaljima nevjerojatnoj pothvata naših liječnika razgovarao je uživo naš reporter Mario Jurič s kardiologom Davorom Miličićem koji je bio na samoj transplantaciji.

Otkrio je, kako je pacijentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je dobro, oporavlja se na primjeren način nakon transplantacije. To je druga transplantacija, prvu je imala točno prije 20 godina. Tijekom godina dolazilo je do postupnog propadanja funkcije srčanog presatka, dominantno zbog oštećenja koronarnih arterija koje su tijekom godina stradale. Bolesnica je bila neposredno vitalno ugrožena. Prihvaćena na urgentnu listu Eurotransplanta čija smo članica od 2007. i transplantacija je uspjela po drugi put. To je stanoviti raritet u svjetskim razmjerima, a mi se na KBC- u možemo pohvaliti da je ovo treća retransplantacija srca i da su svoj troje pacijenta živi", rekao je dr. Miličić.

Image
Svjetski, a naše /

Čudotvorci iz KB Merkura za RTL opisali kako je izgledalo istodobno presađivanje tri organa

Image
Svjetski, a naše /

Čudotvorci iz KB Merkura za RTL opisali kako je izgledalo istodobno presađivanje tri organa

U KBC-u Zagreb proteklih je tjedana bilo nekoliko transplantacija srca. Dr. Miličić otkrio je detalje: "Riječ je o djevojčici od 13 godina koja se odlično oporavlja, potom je tu spomenuta retransplantacija kao i druge dvije transplantacije kod dvojice 67-godišnjaka, inače teških koronarnih pacijenata s teškim oštećenjima srca koji su također bili prihvaćeni na hitnu listu Eurotransplanta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pacijentica kojoj je drugi put presađeno srce, dolazi iz Zagreba dok je srce primila iz jedne od zemalja Eurotransplanta.

Na pitanje našeg novinara, kako sam kontrolira srce s ovakvim situacijama, dr. Miličić kaže: "Kontroliram svoje srce tako da se nastojim nositi dobro sa stresom, s godinama čovjek pokupi neku rutinu pa je lakše nego na početku, ali uvijek je stresno jer se radi o biti ili ne biti za naše pacijente. Valja donijeti i odluku treba li prihvatiti ponuđeno srce ili ne jer katkad ta srca nisu dobre funkcije ili se radi o velikoj razlici u veličini tijela primatelja i donora i tada treba izvagati te na temelju onoga što nas je naučila znanosti i iskustvo donijeti personaliziranu i individualiziranu odluku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo