RODITELJ - ODGOJITELJ / Roditelji odgojitelji izgubili pravnu bitku, Željka Markić o svemu šuti, iz Možemo zadovoljni, a roditelji očajni

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu nije protuustavno - najnovija je to odluka Ustavnog suda. Grad Zagreb odluku pozdravlja i uspješno nastavlja s gašenjem te mjere koju sada koristi nešto više od dvije tisuće obitelji. Udruge roditelja najavljuju nastavak pravne bitke.

19.11.2023.
19:42
VOYO logo

Kristina Kovačević je majka četvero djece, a mjeru roditelj odgojitelj koristi posljednjih pet godina. "Mjeru roditelj odgojitelj sam uzela kad su cure imale godinu i pol i prekinula sam radni odnos zbog zdravstvenih razloga. Tako da mi je mjera bila od velike pomoći u tom periodu jer nisu mogle ići u vrtić", rekla je.

Istu mjeru koristi ona i još oko 5300 roditelja odgojitelja. Protiv ukidanja mjere su prosvjedovali i podnijeli tužbe, da bi odluku zagrebačke gradske vlasti u veljači potvrdio Visoki upravni sud, a sada i Ustavni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud na sjednici održanoj 14. studenog 2023. dijelom je odbio, a dijelom odbacio ustavne tužbe podnositelja podnijete protiv odluke Visokog upravnog suda koje se odnose na mjeru roditelj odgojitelj. Obrazloženje Ustavnog suda još se čeka, no iz Grada poručuju da je odluka ispravna i očekivana.

Image
OSJEČKI SOCIJALDEMOKRATI /

Hajduković: 'Apsurdno je da postoje vrtići s bazenima, ali bez djece i odgajatelja'

Image
OSJEČKI SOCIJALDEMOKRATI /

Hajduković: 'Apsurdno je da postoje vrtići s bazenima, ali bez djece i odgajatelja'


Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba, kaže: "Prave promjene su teške, prave promjene stvaraju otpore pa i pravosudne bitke. Mi smo pokazali da se može, da možemo i da ima smisla ustrajati i vjerovali smo da će pobijediti javni interes".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga strana nema komentara. Ocjenu ustavnosti Tomaševićeve mjere zatražili su roditelji troje ili više djece koji su bez nje ostali, te udruga "U ime obitelji". Željka Markić, izvršna predsjednica Udruge U ime obitelji, nije htjela puno otkrivati. "Mi ćemo rado komentirati njihovu odluku kad ju dobijemo na uvid kao stranka u postupku i kad ju dobije cijela javnost".

Od 2016. koliko je mjera na snazi, Grad je za nju izdvojio čak 320 milijuna eura, samo lani 70 milijuna eura. "Sada nemamo razloga sumnjati da ćemo ne samo za sljedeću pedagošku godinu otvoriti ukupno 14 novih vrtića nego da ćemo ispuniti jedno od glavnih obećanja ovog mandata, a to je da omogućimo svakom djetetu u Gradu Zagrebu upis u gradski vrtić", rekla je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine Kristinina djeca nisu uspjela dobiti svoje mjesto u vrtiću. Dok ne navrše sedam godina, ona i još oko 2400 roditelja primat će naknadu od 280 eura. "Ja sam se zaposlila u trećem mjesecu na puno radno vrijeme, nismo uspjeli dobiti vrtić. Jako sam razočarana jer mjeru nije trebalo ukinuti dok se nisu obezbijedili neki uvjeti za djecu da mi roditelji možemo krenuti raditi bezbrižno, a da djecu imamo gdje staviti na čuvanje", rekla je Kristina.

Ako gradska vlast ispuni dano obećanje - iduće godine u zagrebačkim vrtićima mjesto će imati sva djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo