šokantan slučaj / Ravnatelj KBC-a otkrio zašto se Lini Budak, koja je mjesecima čekala nalaze, ispričao

'I nama bitno da utvrdimo što se događalo, je li bilo propusta', rekao je te dodao da takve nalaze izdaje liječnik koji onda pacijentu i pojasni o čemu se radi jer pacijentima informacija o nalazu ponekad bude stresna

17.2.2023.
19:38
VOYO logo

Nakon što je odvjetnica Lina Budak u javnost iznijela svoju priču da je zlokobnu dijagnozu raka doznala sedam mjeseci nakon pretrage.

O svemu je uživo za RTL Danas razgovarala je naša reporterka Petra Mlačić s ravnateljem KBC Sestre milosrdnice Davorom Vagićem koji je pojasnio zašto se Lini Budak ispričao prije nekoliko mjeseci, ako propusta bolnice nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je pacijentici poželio ozdravljanje, a onda je prokomentirao gdje je nalaz bio cijelo vrijeme i tko je za to odgovoran.

"Gospođa je trebala preuzeti nalaz kod doktora specijaliste koji ju je i poslao na korbiopsiju. Zašto? Iz jednostavnog nalaza koji govori je li nešto zloćudno ili ne. Takav nalaz se ne izdaje na šalteru jednostavno zato što kolega treba objasniti pacijentu o čemu se radi. To je ponekad pacijenti i psihički stresno. Ona je trebala na neki način doći do njega (specijaliste op.a) kako bi joj on objasnio", odgovorio je ravnatelj.
Dodao je da se radi o jednom od njihovih najiskusnijih kirurga, koji je 28 godina operira dojke te da nikad na njega nisu imali pritužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Običaj u Klinici za tumore već desetljećima je da doktor izdavanje patohistološke nalaze pacijentu", rekao je Vagić.

Image
nalaz čekala mjesecima /

Lina Budak nakon Beroševih izjava: 'To je bio propust bolnice, ravnatelj mi se ispričao'

Image
nalaz čekala mjesecima /

Lina Budak nakon Beroševih izjava: 'To je bio propust bolnice, ravnatelj mi se ispričao'

Na pitanje, kako pacijenti moraju znati za tu proceduru, ako nisu iz zdravstvenog sustava, odgovorio je da će istražiti je li joj tu informaciju netko prenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I nama bitno da utvrdimo što se događalo, je li bilo propusta", odgovorio je.

S obzirom na to da se u prosincu ispričao Lini Budak, naša reporterka pitala je zašto je to napravio, ako je sve bilo u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je 28. studenog poslala pritužbu, ja sam tražio očitovanje kolega s Klinike za tumore, vidio sam da je možda došlo do komunikacijskih problema. I zato sam se u dopisu u prosincu ispričao - ako je bilo komunikacijskih problema i ponudili smo nastavak liječenja jer je to najbitnije", odgovorio je.
Na pitanje, je li moguće da još netko sada proživljava sličnu situaciju, da misli da će ga netko nazvati, a zapravo da treba kucati i pitati, odgovara da je to dio komunikacije između liječnika i pacijenta. "Tu govorimo o patohistološkim nalazima koji govore je li nešto benigno ili ne. I taj dio isključivo liječnik treba reći i objasniti pacijentu, kao i terapijske mogućnosti", rekao je.
Inspekcija Ministarstva zdravstva bila već u bolnici, čekaju se njihovi nalazi, kao i nalazi unutarnje inspekcije bolnice koji bi trebali biti gotovo za dva tjedna.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo