OTIMA DJECU / Putin uz ratne zločine krade ukrajinsku djecu: Šalje ih u kampove na ruski preodgoj

Od jednog od najmoćnijih predsjednika na svijetu, Vladimir Putin postao je jedan od najtraženijih bjegunaca pred Međunarodnim sudom. Tereti ga se za ratni zločin nezakonite deportacije ukrajinske djece u Rusiju. A njihova brojka nije mala, traži se više od 16 tisuća djece. Priču od Putinovom zločinu čija se kazna tek čeka donosi Adrijana Čičak Božić

19.3.2023.
20:57
VOYO logo

Moskva ni ne pokušava sakriti da odvodi ukrajinsku djecu u Rusiju. Ključna Putinova saveznica koja sve to provodi na terenu Marija Aleksejevna Lvov-Belova, povjerenica je za prava djece

Koliko je djece odvedeno i gdje su se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke se kreću od 6 do 16 tisuća, a plan otmice djece Putin je skovao još na početku rata dok je bjesnila borba oko Kijeva. Tada se sastao se s Belovom oko posvojenja ruske djece iz ukrajinskog Donbasa.
Jevgeniju iz Harkiva je odveden desetogodišnji sin.

Image
JEDNODNEVNI IZLET /

Ovo je vrh: Putin šetao Mariupoljem, ulazio ljudima u domove, pogledajte što ga je čekalo...

Image
JEDNODNEVNI IZLET /

Ovo je vrh: Putin šetao Mariupoljem, ulazio ljudima u domove, pogledajte što ga je čekalo...

"Nitko nam ih ne vraća. Mislim da bi trebali napraviti humanitarni koridor, ili tako nešto…", rekao je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada dođu u Rusiju djeci se mijenja ime i dobivaju nove putovnice.
Starija djeca sa zauzetih ukrajinskih područja šalju se u kampove na ruski preodgoj.

Najudaljeniji kamp je u regiji Magadan 9500 kilometara od ukrajinske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke nikad ne vrate, već traže da roditelji dođu po njih, a za većinu je to nemoguće.

"Svaki dan okreću djecu protiv nas. Govore im- roditelji su vas napustili. Takvi vam roditelji ne trebaju. Odvest ćemo vas u najbolje obitelji. Ovdje ćete imati bolji život", požalila se Olga Lopatkina iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo tristotinjak djece je uspješno vraćeno.

Preodgoj je obavila i u svojoj kući sama Belova. 15 godišnji Ukrajinac Filip kojeg je posvojila sada se ne odvaja od ruske putovnice, a sama kaže inzistirao je nekada na ukrajinskim simbolima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zločin koji je i temelj za optužbu za genocid, a strahote Buče, Mariupolja i drugih stratišta u Ukrajini tek se trebaju pravosudno otvoriti.
Putin se našao u društvu tek nekolicine državnika koji su kao predsjednici postali lica s tjeralice, poput sudanskog predsjednika Omara al Bašira, libijskog Gadafija, Gbagboa iz Obale Bjelokosti, ali i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. On je u Haagu završio tek kad je svrgnut.

Rusija taj sud ne priznaje, a uhićenje, koji neki već prizivaju po društvenim mrežama, Putinu prijeti tek ako bi išao u neku od 123 zemlje koje sud priznaju, a među njima nije ni Kina, ni Indija, ali ni SAD. Ipak Putinu je dugo planirani imidž okaljan, pa mu uz ime, osim špijuna, i predsjednika sada stoji i bjegunac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo