Obaviješteno i ministarstvo / Užas u školi kod Zadra! Vršnjačkom nasilju nema kraja: Dvojica učenika djevojčici počupali obrve

Za vršnjačko nasilje u školi učenicima koji su ga počinili mogu biti izrečene pedagoške mjere. Kada utvrde sve okolnosti ovog događaja škola će odlučiti hoće li i kakve sankcije dobiti učenici u Ražancu

15.3.2024.
20:54
VOYO logo

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u školi pokraj Zadra. Dvojica učenika djevojčici su tijekom odmora zalijepili i počupali joj obrve. Sve se dogodilo početkom mjeseca, a ravnateljica je saznala prije četiri dana.

"Stručna služba je razgovarala s učenicom i onim učenicima za koje je ona rekla da su joj to napravili. Pozvali smo sve roditelje i obavljeni su svi razgovori i pokrenuli smo postupak prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja", ispričala je Vesna Drmić, ravnateljica OŠ Jurja Barakovića u Ražancu. U školi je bila i policija. Što se točno dogodilo, škola i druge službe još utvrđuju. "Nisam imala saznanja da je bila zlostavljana u školi, mi smo škola nulte tolerancije na nasilje", dodaje ravnateljica Drmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu su obavijestili ministarstvo. "Danas smo dobili zahtjev od škole za krizni tim i odmah smo ga odobrili. Oni će stupiti u kontakt i u dogovoru s ravnateljicom procijeniti što i koje postupke treba napraviti", kazao je Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja.

Image
VRŠNJAČKO NASILJE /

Šok kod Zadra! U školi na malom odmoru djevojčici zalijepili obrve pa ih počupali

Image
VRŠNJAČKO NASILJE /

Šok kod Zadra! U školi na malom odmoru djevojčici zalijepili obrve pa ih počupali

Psihologinja koja svakodnevno radi s djecom, žrtvama i počiniteljima, vršnjačkog nasilja kaže da je na svaki oblik nasilja potrebno reagirati. "Moramo osvijestiti svu djecu da ako ne reagiramo, ako ne kažemo svom prijatelju, 'hej stari to nije u redu tako se ponašati', da onda na taj način i oni sami sudjeluju u vršnjačkom nasilju", poručila je Marija Crnković, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vršnjačko nasilje u školi učenicima koji su ga počinili mogu biti izrečene pedagoške mjere. "Postoje pedagoške mjere od opomene do preseljenja u drugu školu, ovisno o težini prekršaja. Pedagoška mjera mora imati efekt, a ne da se izriče reda radi. Mora imati pozitivan utjecaj i na onoga kome je izrečena", objašnjava Karin.

Važno je pomoći žrtvi, ali i onima koji nasilje čine. Kada utvrde sve okolnosti ovog događaja škola će odlučiti hoće li i kakve sankcije dobiti učenici u Ražancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo