DALMATIA TOWER / Prvi smo ušli u najviši neboder u Hrvatskoj. Zavirite s nama u splitsko arhitektonsko čudo: 'To je naš mali Manhattan'

Za Grad je sporna nadogradnja na krovu. Radi se o konstrukciji u kojoj su smještena okna dizala, strojarnica ali jednako tako i oprema za održavanje klimatizacijskih uređaja. Iz Grada najavljuju - dozvolu će pokušati poništiti

20.4.2023.
20:30
VOYO logo

Praši se na sve strane. Užurbano se izvode i posljednji radovi na uređenju splitskog arhitektonskog čuda.

"Velika je građevina, najveća ode u Hrvatskoj, u Splitu pogotovo. Ali dobro je, sve se privelo dobro kraju", govori nam radnik Petar Brstilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraju se privela saga koja je trajala mjesecima. Prepucavanje gradskih vlasti i investitora, što je legalno, a što ne, presjeklo je ministarstvo.

Image
DALMATIA TOWER /

Najviši neboder u Hrvatskoj konačno se otvara. Ima sve papire, Grad Split će se žaliti?

Image
DALMATIA TOWER /

Najviši neboder u Hrvatskoj konačno se otvara. Ima sve papire, Grad Split će se žaliti?

"Dogodilo se ono što smo mi od početka tvrdili da je projekt, takav kakav je, nesporan, da su izmjene i dopune zadnje po kojima je jučer dozvola izdana, da je u potpunosti u skladu sa GUP om Grada Splita i da su zadovoljeni svi uvjeti", govori Davor Pavlov, voditelj projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Grad je sporna nadogradnja na krovu. Radi se o konstrukciji u kojoj su smještena okna dizala, strojarnica ali jednako tako i oprema za održavanje klimatizacijskih uređaja. Iz Grada najavljuju - dozvolu će pokušati poništiti.

"Ministarstvo je ovim, mi to mislimo, grubo prekršilo ustavno načelo samostalnosti jedinica lokalne samouprave. To je ono s čime se mi kao Grad Split ne slažemo, ali naši službenici su morali postupiti po tom rješenju ministarstva", govori Ivica Puljak, splitski gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok će o žalbi opet odlučivati Ministarstvo, hotelske sobe su gotovo spremne za prve goste.

"Ja očekujem ako se kronološki bude odvijalo s našim očekivanjima pitanje uporabne dozvole da mi krajem svibnja možemo biti spremni za davanje objekta korisnicima na upotrebu", govori Davor Pavlov, voditelj projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dvadeset i sedam katova, najviši je neboder u Hrvatskoj.

"Da se mene pitalo, ne bi sigurno takva bila. Tribamo radit na tome da imamo kućice i zemlju oko kućica", kaže Jadranka iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je čut i lijepo ga je vidjeti i šta bi vam rekla, podiga je kvart na jedan nivo. Europski smo, e, sad je to naš mali Manhattan", tvrdi Jasna Biočić iz Splita.

Sa splitskog Manhattana puca najbolji pogled na svaki kutak "najlipšeg grada na svitu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo