OD UTORKA NIŽE CIJENE / Provjerili smo kakve su cijene goriva u ostatku Europske unije. Podaci bi vas mogli iznenaditi

Dobre vijesti za vozače 'dizelaša'. Od idućeg tjedna litra dizela pada 4 centa i iznosit će 1,45 eura, što je treća najniža cijena u EU, o čemu smo jučer prvi izvijestili

Borko Brunović

Borko Brunović

Reporter koji prati vanjsku politiku, uživa u reportažama i "bizarnim" pričama

9.3.2024.
19:27
VOYO logo

Odlazak na benzinsku pumpu stresan je zadatak, ali od sljedećeg tjedna vozači dizelaša lakše će do tanka koji će biti preko 2 eura jeftiniji. Litra dizela pada za 4 centa i izjednačit će s litrom benzina na 1,45 eura.

"Dobra je vijest, ali su svejedno preskupe, nemamo tu šta", kaže gospođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čujte, gore, dole, ne. Netko muti, mi plaćamo i…. sve manje vozimo", žali se Edo iz Zagreba.

Image
RTL DOZNAJE /

Neslužbeno: Nove cijene goriva - jedno pojeftinjuje!

Image
RTL DOZNAJE /

Neslužbeno: Nove cijene goriva - jedno pojeftinjuje!

"Mislim da mi je 55 eura tank. Čini mi se u redu, nisu previsoke, nisu preniske. Onako je taman u centru nekakvom", smatra Tin iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom nismo u centru već među državama koje imaju najjeftinije gorivo u Uniji.

Od nas jeftiniji benzin imaju tek Bugarska, Malta, Cipar i Rumunjska, a dizel tek Bugarska i Malta. Od susjeda, jeftinije od nas jedino se 'toči' u Bosni i Hercegovini. Vlada najavljuje da će nastaviti štititi cijene, veće promjene ne očekuje ni struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je pojeftinjenje što je fantastično, ali uživajmo u njemu dok možemo. Vidjet ćemo kakva će biti situacija kasnije, kažem uvijek pred sezonu špekuliramo hoće li doći do rasta ili neće", kaže Tin Bašić urednik portala Cijenegoriva.info.

Cijena nafte na europskom tržištu je stabilna i ustoličila se na osamdesetak dolara po barelu. Zanimljivo, ni blokada Crvenog mora ni rat u Ukrajini nisu negativno utjecali na potražnju za "crnim zlatom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni dugotrajan trend zato što su burze malo izgubile interesa za kockanjem sa naftom, konkretno naftom. I formiraju se cijene u odnosu na njezinu vrijednost, sve smo bliži tome. Burza se okrenula prema brzim zaradama, bitcoinima i IT tehnologijama", objašnjava stručnjak za energetiku Davor Štern.

Još je jedan bitan razlog stabilizacija cijene – smatra Štern. Zelene politike i neuspješna tranzicija doveli su na ulice europskih gradiva stotine tisuća nezadovoljnih pa u novim političkim okolnostima nafta više nije takav bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela ta situacija će pridonijeti jednom malom usporavanje zelene tranzicije i shvaćanjem da će nafta i plin još dugo igrati ulogu", zaključuje Štern.

Iako nitko nema kristalnu kuglu, sličan smjer očekuju se i u idućim mjesecima. No turistička sezona ima druga pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promet će biti sve veći, potrošnja će se sigurno povećati. Slavimo trenutak pada cijena goriva. Vjerujem da će klasični zakon ponude i potražnje učinit svoje u budućem vremenu", zaključuje Bašić.

Do turističke sezone kada će našim autocestama voziti stotine tisuća turista - još je nekoliko mjeseci. Bliže se i izbori pa ćemo barem još netko vrijeme uživati u "relativno jeftinom" benzinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo